Er is een grote variatie aan paddenstoelensoorten te vinden in de bossen. (foto: Staatsbosbeheer)
Er is een grote variatie aan paddenstoelensoorten te vinden in de bossen. (foto: Staatsbosbeheer)

Paddenstoelenexcursie in Sellinger bos

Algemeen

SELLINGEN - Staasbosbeheer Westerwolde organiseert op zondag 3 oktober een paddenstoelenexcursie voor jong en oud. 

Samen met de boswachter struinen de deelnemers het bos af op zoek naar paddenstoelen. Een van de bekendste en meest opvallende paddenstoel is de vliegenzwam, rood met witte stippen. Andere bekende paddenstoelen zijn het eekhoorntjesbrood, koraalzwammetje, aardappelbovist en stinkzwam. Sommigen daarvan zijn eetbaar, zoals de champignon en de oesterzwam. Een aantal soorten zijn echter zeer giftig en dodelijk voor de mens, zoals de groene knolamaniet. 

Vroeger waren er allerlei geheimzinnige verhalen over paddenstoelen. Zo dacht men dat padden in het bos zo nu en dan gingen rusten op hun eigen meegebrachte stoelen, de paddenstoelen. Ook dacht men dat er kabouters in paddenstoelen woonden en heksen zouden ze gebruiken voor hun toverdrankjes. Namen van paddenstoelen die ontleent zijn uit vroegere bijgeloof zijn bijvoorbeeld heksenboleet, duivelsei, elfenbankje en satansboleet. Tegenwoordig weten we beter: een paddenstoel is het vruchtlichaam van veel soorten schimmels. De paddenstoel zelf is maar een klein gedeelte van de schimmel, het grootste deel zijn de schimmeldraden die meestal in de grond zit. De meeste paddenstoelen leven van afgestorven materiaal zoals van bladeren. Wanneer in het najaar een tijdje regent komen de paddenstoelen massaal tevoorschijn.  

De excursie start om 14.00 uur bij informatiecentrum De Noordmee aan de Dennenweg in Sellingen en duurt zo’n twee uur. Aangeraden wordt om stevig schoeisel aan te trekken, omdat er over onverharde paden wordt gelopen. Er is plek voor maximaal 20 mensen. De kosten bedragen €5,- per persoon vanaf 4 jaar, inclusief drinken en iets erbij. Aanmelden kan via www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/westerwolde/paddenstoelen-van-westerwolde.