Gedeputeerde Henk Brink, Renee en Leonie Vorenkamp en wethouder Bas Luinge.
Gedeputeerde Henk Brink, Renee en Leonie Vorenkamp en wethouder Bas Luinge. (foto: Henry Koops)

Zusjes Vorenkamp willen naar de top met Camping Zwanemeer

Algemeen

GIETEN – Jonge ondernemers Renee en Leonie Vorenkamp van Camping Zwanemeer in Gieten hebben een subsidie van €100.000,- gekregen. 

Het geldbedrag komt uit het REX-programma van Vitale Vakantieparken Drenthe, dat wordt gedragen door de Provincie Drenthe en de twaalf Drentse gemeenten. Gedeputeerde Henk Brink van de Provincie Drenthe kwam samen met wethouder Bas Luinge van de Gemeente Aa en Hunze de cheque overhandigen.

Avontuurzoeker
Camping Zwanemeer was jarenlang in handen van Greet Oosterhuis en Aernold Reitsma. Oosterhuis werd in 2020 ziek. De tweeling, die naast de camping woont, sprong bij. ,,We kennen Greet en Aernold ons hele leven al. Het is logisch dat we hen hielpen”, aldus de 30-jarige tweeling. De samenwerking mondde uit in een idee voor overname. ,,We hebben altijd al een eigen bedrijf of camping willen hebben”, zegt Renee die net als haar zus International Hospitality Managment studeerde. ,,Met hulp van de Droomplek Academy hebben we een 80 pagina’s dik businessplan opgesteld. We richten ons op de avontuurzoeker. We sluiten aan bij het door Marketing Drenthe ontwikkelde thema Oer/stoer. We willen deze prachtige camping gaan uitbreiden tot een boscamping met verhuurverblijven zoals boomhutten, robuuste blokhutten en boshutten. De boomhutten komen op verschillende niveaus zodat ouders. Kinderen, kleinkinderen en opa’s en oma’s er gebruik van kunnen maken, een soort generatievakantie. Naast de avontuurlijke familievakantie kan men hier ook op de traditionele manier met tent, caravan of camper vakantie komen vieren. Dat gaat gewoon door”, zegt Renee. ,,Buiten het seizoen willen we met themaweken gaan werken, zoals een Wandelweek met wandeltochten of een Schrijversweek zodat schrijvers hier in alle rust aan hun boek kunnen werken. We willen het vakantieseizoen gaan oprekken.” De dames Vorenkamp willen ook op de camping horecafaciliteiten opstarten, want die ontbreken nog.

Sterke toekomstvisie
De sterke toekomstvisie voor de camping en het out-of-the-box-denken van de Gieter zussen past perfect in het Recreatie Excelentie (REX)-programma van Vitale Vakantieparken Drenthe. Dit programma is voor ambitieuze ondernemers met de potentie om met hun vakantiepark tot de (inter)nationale top te gaan behoren. Met het REX-programma wil de provincie de kopgroep excellente vakantieparken vergroten. De zusjes Vorenkamp willen met hun camping de komende jaren naar een hoger niveau en passen hierdoor in dit plaatje Daarom heeft de Provincie Drenthe de subsidie van 100.000 euro aan hen verstrekt. ,,De provincie draagt een derde bij de andere tweederde stoppen we er zelf in”, aldus Renee.

Warme overdracht
Aernold Reitsma is blij met de initiatieven van de dochters van zijn vriend. ,,Door de ziekte van Greet is de overname in een stroomversnelling gekomen. We hebben geen opvolgers, maar ik heb de camping altijd over willen doen aan een Noordeling. Ik wil de gemoedelijkheid op de camping behouden. En dat we het zo dicht bij huis zouden vinden is natuurlijk geweldig. We hebben me de hulp van een bedrijfsadviseur van het RET (Recreatie Expert Team, red.) voor een warme overdracht kunnen zorgen”, aldus Reitsma die nog in dienst blijft om het groenonderhoud te verzorgen. ,,En Greet en ik blijven natuurlijk beschikbaar voor advies en zullen de meiden bij blijven staan. Er komt heel veel op ze af. Een nieuw bedrijf, een verhuizing, we gaan van woning wisselen, hypotheken, uitbreiding van de camping. Ze moeten het wel een beetje rustig aandoen. Maar ik help alleen als ze erom vragen. Ik wil niet als een oude zeur overkomen”, aldus de recreatieondernemer die het geweldig vindt dat er geïnvesteerd wordt in Camping Zwanemeer. ,,We hadden een prima camping, maar om in de toekomst mee te kunnen moet geïnvesteerd worden. Op onze leeftijd heb je daar niet altijd trek meer in. Het is geweldig dat die jonge meiden dat oppakken.”

Camping Zwanemeer is tot nu toe één van de vier vakantieparken in Drenthe die een toekenning heeft gekregen uit het REX-programma.