Het Hospice Veen en Wolden in Stadskanaal heeft voor de vierde keer binnen 1 jaar een vrijwilligersprijs gewonnen. (eigen foto)
Het Hospice Veen en Wolden in Stadskanaal heeft voor de vierde keer binnen 1 jaar een vrijwilligersprijs gewonnen. (eigen foto)

Hospice Veen en Wolden wint vierde vrijwilligersprijs in 1 jaar

Algemeen

STADSKANAAL - Het Hospice Veen en Wolden in Stadskanaal is voor de vierde keer bekroond met een vrijwilligersprijs. Het Tineke Breiderhuis is een van de twaalf winnaars van de Nationale Vrijwilligersprijs. 

Elk jaar organiseert het Platform Vrijwillige Inzet met steun van het Ministerie van VWS de Nationale Vrijwilligersprijs. De VriendenLoterij stelt de prijzen beschikbaar. Managing Director Dorine Manson: ,,Wij steunen maatschappelijke initiatieven die het leven mooi maken, die zich inzetten voor het welzijn van mensen zoals het Nationaal Ouderenfonds, Stichting Met je Hart, maar ook ruim 3300 plaatselijke clubs en verenigingen. Zij kunnen niet bestaan zonder vrijwilligers.’’ Er worden prijzen uitgereikt aan landelijk werkende organisaties en lokale of regionale vrijwilligersorganisaties. De jury, onder voorzitterschap van burgemeester Jan van Den Haag, beoordeelde dit jaar meer dan 140 inzendingen.

Pluim op de hoed
Zorgcoördinator Jacqueline Meijering van het hospice in Stadskanaal: ,,Iedereen kent ongetwijfeld het populaire spelletje vier-op-een-rij. In Stadskanaal is een organisatie actief die dit spelletje blijkbaar erg goed speelt, want ons hospice blijft vrijwilligersprijzen winnen. U raadt het al, inmiddels de vierde.’’ Donderdagavond maakte de juryvoorzitter bekend dat het Tineke Breiderhuis, het Bijna-Thuis-Huis in de regio, een van de winnaars was. De stichting krijgt een voucher van €3.000,- voor de productie van een professionele videopresentatie. Zorgcoördinator Jacobien van der Pijl: ,,Weer een pluim op de hoed van onze fantastische vrijwilligers! Het is coronatijd, maar ze doen het toch maar even.’’

De ‘zegereeks’ begon vorig jaar september met de vrijwilligersprijs van de gemeente Stadskanaal. Een maand later werd de clubkasactie van de Rabobank Groninger Land gewonnen, gevolgd door een nominatie voor de provinciale vrijwilligersprijs. Ook die werd binnengehaald. De ruim zeventig vrijwilligers hadden de smaak goed te pakken en mochten zich nomineren voor de Nationale Prijs, omdat de provinciale prijs was gewonnen. Opnieuw werd in eigen beheer een videopresentatie gemaakt en ingezonden. Het Tineke Breiderhuis bleek een van de 144 inzendingen en kwam tot een tweede plaats in de categorie Lokale organisaties. De eerste prijs, een bedrag van €7.500,-, ging naar Buurtmaaltijden Overvecht in Utrecht. 

Hoewel de prijzen elk jaar worden uitgereikt is dit jaar extra bijzonder, omdat dit tevens het Nationale Jaar van de Vrijwillige Inzet is. ,,De Nationale Vrijwilligersprijzen geven aandacht aan het bijzondere werk van vrijwilligers en inspireren anderen om ook vrijwilliger te worden. Want mensen maken Nederland en dat bewijzen de Nationale Vrijwilligersprijzen eens te meer’’, aldus de VriendenLoterij. Het Tineke Breiderhuis was de enige genomineerde organisatie uit het noorden des lands.