Antje en Dienko Gorter uit Borger hebben het na zestig jaar nog steeds leuk met elkaar. (foto: Auniek Klijnstra)
Antje en Dienko Gorter uit Borger hebben het na zestig jaar nog steeds leuk met elkaar. (foto: Auniek Klijnstra)

Dienko en Antje Gorter vieren hun diamanten huwelijk

Algemeen

BORGER - De 84-jarige Dienko Gorter en zijn 82-jarige vrouw Antje Holtrop uit Borger hebben woensdag een bijzonder huwelijksjubileum bereikt: ze zijn 60 jaar getrouwd en vieren hun diamanten huwelijk. 

Dienko en Antje, respectievelijk geboren in Hoogkerk en Aduard, hebben elkaar ruim 63 jaar geleden leren kennen tijdens Bommen Berend in Groningen. ,,Het was op 28 augustus en we zagen elkaar voor het eerst bij het vuurwerk.’’ De twee trouwden op 28 april 1961 en gingen in Hoogkerk wonen. Dienko ging in het transportbedrijf van zijn vader aan de slag, wat hij later samen met zijn broers overnam. 

In 1991 verhuisde het gezin naar Borger. ,,De Suikerunie ging uitbreiden, waardoor onze huizen weg moesten en verkocht werden. We stonden in die tijd vaak op camping Nooitgedacht in Rolde en fietsten daar regelmatig door de omgeving. Omdat onze dochter in die tijd ging trouwen en met haar man in Nieuw-Schoonebeek zou gaan wonen, hadden we bedacht dat we wel iets meer die kant op zouden kunnen gaan. Toen we dit huis in Borger te koop zagen staan, was het eigenlijk binnen een dag geregeld. In december wonen we hier alweer dertig jaar en nog steeds met veel plezier. We hopen hier nog lang samen te mogen wonen.’’ 

Vrijwilligerswerk
Nadat haar man was afgekeurd, gingen de twee als vrijwilliger aan de slag in de Borgerder samenleving. Antje in de Borgerhof, Dienko in de Goede Herderkerk. En dat doen ze nog steeds: beiden helpen mee bij de bingo in de Borgerhof en Dienko gaat op vrijdag wandelen met bewoners, terwijl Antje samen met een aantal dames een breiclubje heeft die kleding maken die voor het goede doel naar Albanië gestuurd wordt. ,,Nu ligt dat allemaal stil door de coronamaatregelen. We zijn nog wel 1 keer naar de Borgerhof geweest, maar door alle regels was alle gezelligheid weg.’’ Daarnaast verzamelt het echtpaar ook al zo’n twintig jaar cupjes, dopjes van koffiemelkpakken en vlapakken. ,,Als we genoeg hebben verzameld, brengen we dat weg en krijgen we daar geld voor. Dat is bestemd voor Artsen zonder Grenzen.’’

Het stel heeft twee kinderen gekregen: een zoon en een dochter. Ook zijn er inmiddels twee kleinkinderen en één achterkleinkind. Het jubileum is bescheiden gevierd. ,,Ons huis was mooi versierd en onze dochter is op bezoek geweest. Onze zoon woont bij ons in. Voor de rest hebben we geen bezoek gehad, maar we hebben heel veel bloemen en planten ontvangen en meer dan honderd kaarten. Dat geeft toch wel een fijn gevoel, dat er zo aan je gedacht wordt.’’ Het bezoek van burgemeester Jan Seton van de gemeente Borger-Odoorn laat door de huidige coronamaatregelen nog even op zich wachten. Wel heeft hij alvast een kaart gestuurd, net als de Commissaris van de Koning in Drenthe, Jetta Klijnsma. En ook het koninklijk paar zelf heeft zich niet onbetuigd gelaten: het jubilerende echtpaar heeft een felicitatie van koning Willem-Alexander en koningin Máxima mogen ontvangen voor hun huwelijksjubileum.