De drie dames van Team City Channel pakten de tweede prijs voor hun robotontwerp. (foto: Auniek Klijnstra)
De drie dames van Team City Channel pakten de tweede prijs voor hun robotontwerp. (foto: Auniek Klijnstra)

City Channel pakt prijs in Benelux-finale LEGO League

Algemeen

STADSKANAAL - De drie dames van team City Channel uit Stadskanaal hebben zaterdag een tweede prijs gepakt voor hun robotontwerp in de Benelux-finale van de FIRST LEGO League.

De FIRST LEGO League is een internationale wedstrijd die jongeren van 9 tot en met 15 jaar kennis laat maken met de maatschappelijke rol van wetenschap en techniek. De wedstrijd bestaat uit vier onderdelen: een innovatieproject gekoppeld aan een thema (dit jaar ‘RePlay’ over bewegen, sport en spel), het ontwerpen, bouwen en programmeren van een robot, robotwedstrijden waarbij elk team de robot missies laat uitvoeren op een wedstrijdtafel en een core values opdracht, waarbij samenwerken en plezier voorop staan.

Samen met drie andere noordelijke teams deden Myrthe Groenendijk, Madelein Breedveld en Ella van het Hof (City Channel) vanuit Ubbo Emmius in Stadskanaal mee aan de online bijeenkomst. ‘s Morgens presenteerden de teams hun resultaten via een videocall aan een jury. Daarnaast speelden ze drie robotrondes verspreid over de dag. Hoewel City Channel niet de Champions Award, en daarmee namens de Benelux deelname aan een Virtual Open Invitational, in de wacht wist te slepen, kregen ze wel een prijs voor hun ontwerp.

,,De meiden waren onder de indruk van hun prijs, maar vooral erg trots’’, zegt Johan van Gerven, die de wedstrijd in Stadskanaal organiseerde. ,,Het was sowieso een gezellige dag, al ging het natuurlijk ook met ups en downs als een robot niet deed wat het team wilde.’’ De docent is tevreden met het resultaat dat City Channel behaalde. ,,Zeker als je bedenkt dat we met 750 teams zijn begonnen en er nu nog maar 40 teams in de Benelux-finale staan. We doen volgend jaar dan ook zeker weer mee met één of meerdere teams.’’ Dan zal het thema ‘Cargo Connect’ zijn.

Future LEGO League
Daarnaast is er ook de Future LEGO League, bedoeld voor de leerlingen van de basisschool. Inmiddels doen er in de gemeente Stadskanaal al 43 scholen mee, vaak met meerdere teams per klas. Van Gerven: ,,Normaal gesproken houden we altijd een groot evenement in sporthal De Spont, maar door de coronamaatregelen is dat dit jaar niet mogelijk. Daarom zitten we er sterk aan te denken om nu bij alle scholen langs te gaan.’’ Omdat de scholen al met hun projecten zijn begonnen, staan deze bezoeken nog voor het lopende schooljaar in de planning.