Afbeelding

Nieuw dak sluit restauratie Poststraatkerk in Stadskanaal af

Algemeen

STADSKANAAL - Het zal veel voorbijgangers opgevallen zijn: de Poststraatkerk in Stadskanaal staat al een aantal weken in de steigers. 

De reden: de Gereformeerde kerk, onderdeel van de Protestantse Gemeente Stadskanaal (PGS), wordt momenteel voorzien van een nieuw dak. ,,Over het hele kerkgebouw komen nieuwe dakpannen te liggen. Daarmee kan de kerk weer een hele tijd vooruit’’, aldus Bert de Graaf, voorzitter van de kerkrentmeesters binnen de PGS. Met het leggen van de nieuwe pannen wordt het restauratieproces van de Poststraatkerk helemaal afgerond. 

Ruim twee jaar geleden werd de toren van het beeldbepalende gebouw langs het kanaal al gerestaureerd. Dat bleek destijds hoognodig te zijn. ,,We wisten dat de toren niet in al te beste staat was, al waren we niet bang dat hij om zou vallen. Maar bij de eerste inspectie kwamen we toch meer mankementen tegen dan we verwacht hadden. Zo waren de steunbalken waarop de toren rust van boven helemaal rot.’’ De 32 meter hoge toren van de kerk werd van boven tot onder aangepakt. De Graaf: ,,Alles wat eerst van hout was en aangetast, hebben we zoveel mogelijk vervangen door staal. Ook zijn we samen met de aannemer alle muren langs gegaan om te kijken wat direct aangepakt moest worden.’’ Daarom werden stenen opnieuw ingemetseld, voegen bijgewerkt, nieuw lood geplaatst rond de toren en werd gezorgd dat er genoeg ventilatie zou zijn om rot te voorkomen.

De werkzaamheden aan het dak worden naar verwachting half maart afgerond.