De onderscheiden Harm Kruit samen met zijn vrouw Beka na de plechtigheid in de raadzaal. (foto: André Dümmer)
De onderscheiden Harm Kruit samen met zijn vrouw Beka na de plechtigheid in de raadzaal. (foto: André Dümmer)

Harm Kruit koninklijk onderscheiden tijdens jaarlijkse lintjesregen

Algemeen

STADSKANAAL – Eén koninklijke onderscheiding heeft de gemeente Stadskanaal vanochtend uitgereikt in het kader van de jaarlijkse lintjesregen rond Koningsdag. 

Harm Kruit uit Stadskanaal is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij heeft in de raadzaal van het gemeentehuis de bijbehorende versierselen opgespeld gekregen door burgemeester Klaas Sloots. Kruit is sinds jaar en dag fanatiek hardloper. Hij is niet alleen lid geweest van Runners Stadskanaal, hij zet zich ook al meer dan dertig jaar in als vrijwilliger bij de vereniging. Hiervan is hij tien jaar voorzitter geweest en inmiddels al meer dan 25 jaar (hoofd)trainer. 

Daarnaast heeft hij verschillende lopen opgezet en georganiseerd zoals de loopclinics, de Noorderpoort Nieuwjaarsloop, de Bevrijdingsloop en de mini-Klap tot Klaploop. In 2012 is hij benoemd tot erelid van de vereniging. Medelid en vrijwilliger Bert ten Hoff omschrijft Harm als ‘Een enthousiaste pleiter van de hardloopsport en een uitstekende voorzitter van de club’. Ook op regionaal niveau heeft Harm Kruit zich ingezet voor de loopsport. Hij is zes jaar vrijwilliger geweest in de commissie Manifestatiehal bij de RUN van Winschoten, een ultraloop van 100 kilometer die jaarlijks georganiseerd wordt. In deze commissie was hij het hele jaar door betrokken bij de organisatie van de wedstrijd. 

In 2009 is hij door de sluiting van zijn werkgever Philips Stadskanaal vervroegd met pensioen gegaan. Hij is toen als vrijwilliger aan de slag gegaan bij het Noorderpoort Beroepsonderwijs en het Ubbo Emmius als leerlingenbegeleider en examinator. De rol van examinator vervult hij nog steeds.