Jan en Smiljka Norder, de oprichters van Museum Musica, zijn beiden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. (foto: Auniek Klijnstra)
Jan en Smiljka Norder, de oprichters van Museum Musica, zijn beiden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. (foto: Auniek Klijnstra)

Acht gedecoreerden tijdens lintjesregen in Stadskanaal

Algemeen

STADSKANAAL – Acht koninklijke onderscheidingen heeft de gemeente Stadskanaal vandaag mogen uitreiken in het kader van de jaarlijkse lintjesregen rond Koningsdag. De gemeente is daarmee liefst 7 leden en 1 ridder in de Orde van Oranje Nassau rijker. 

Eén decorandus, Ben Wiersema uit Stadskanaal, is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is voorgedragen vanwege zijn enorme inzet, passie, deskundigheid, betrokkenheid en empathie waarmee hij zich al tientallen jaren inzet voor de basketbalsport. Hij heeft zich 26 jaar lang vrijwillig ingezet voor basketbalvereniging Jahn II in Stadskanaal als medeoprichter, trainer/coach, bestuurslid en scheidsrechter. Ook heeft hij diverse taken voor de Nederlandse Basketbalbond uitgevoerd. ZO heeft hij onder andere als hoofdopleider de opleidingen gemoderniseerd. Wiersema heeft zowel nationale als internationale basketbalclinics georganiseerd en mede dankzij hem is het 3-tegen-3-spel (minibasketbal) een succes geworden.  

Jan en Smiljka Norder uit Stadskanaal zijn de oprichters van Museum Musica. Het museum werd in 1992 opgericht en was te vinden in het voormalige Bethelkerkje in Stadskanaal-Noord. Het echtpaar heeft het museum op eigen kracht opgebouwd en voor eigen rekening in stand gehouden. Ze hebben het samen met vele vrijwilligers ruim 28 jaar lang dit museum gerund. Er was werkelijk van alles te zien. Van draaiorgels tot speeldozen en van oude radio’s tot harmonica’s. Meer dan 80.000 bezoekers, zowel uit de regio als daarbuiten, hebben kunnen genieten van de bijzondere collecties en de unieke sfeer. Het museum heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het toeristisch aanbod in Stadskanaal. Vanwege de gezondheidssituatie van meneer Norder, in combinatie met de coronasituatie, heeft het echtpaar afgelopen najaar met pijn in het hart besloten de deuren van het museum te sluiten. Beiden zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Henk Schipper uit Stadskanaal is onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje Nassau en al sinds 1975 vrijwilliger bij de Protestantse Gemeente Stadskanaal waar hij onder andere vrijwillig koster is, faciliteiten regelt, onderhoudswerkzaamheden verricht en oud papier inzamelt. Daarnaast is hij 33 jaar lang bij de vrijwillige brandweer geweest en al 27 jaar lang vrijwilliger bij VKR Stadskanaal (Verkeersregelaars Stadskanaal). Ook is Schipper vrijwilliger bij Museumspoorlijn STAR, Stichting Museum Philips Stadskanaal en bij Stichting Welstad. 

Jan Wever uit Stadskanaal staat bekend als een zeer betrokken en gedreven persoon, die altijd voor buren en andere bekenden klaarstaat. Hij is 47 jaar lang vrijwilliger bij de Christelijk Gereformeerde Kerk Het Lichtbaken in Stadskanaal geweest en hij is 19 jaar lang vrijwilliger bij de CNV Hout-en Bouwbond geweest, deels als bestuurslid en deels als OR-lid. Hij helpt sinds 2007 als ondersteuner bij belastingaangiftes bij de Protestants Christelijke Ouderenbond. Wever is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. 

Zowel Jacob als Fenny Kramer uit Onstwedde zijn door de burgemeester verrast met een onderscheiding tot Lid in de orde van Oranje-Nassau. Jacob is van 1978 tot 1985 leider Jeugdwerk en ouderling geweest bij de Gereformeerde kerk in Smilde en daarnaast was hij voorzitter van het bestuur Langeveldschool Onstwedde van 1988 tot 1992. Sinds 2005 is hij koster, gastheer en doet hij het onderhoud bij de Gereformeerde kerk in Onstwedde en is hij vrijwilliger bij Stichting Welstad. Ook is hij sinds 2019 bakker bij Stichting Onstwedder Gaarv’n, waar hij demonstraties geeft als bakker en bakt broden op ambachtelijke wijze in een houtoven. Fenny Kramer heeft in de periode van 1987 tot 1993 als vrijwilliger gewerkt bij de Gereformeerde kerk in Onstwedde als bezoekmedewerker. Daarna was ze voor de kerk werkzaam als koster, coördinator kosters, preekvoorziener, ouderling, coördinator organisten en lid van het team Covid-19. Ook was ze van 2010 tot 2017 penningmeester van zangvereniging Nil Sine Labore.  

Otto de Vries uit Stadskanaal is Lid in de Orde van Oranje-Nassau geworden. Hij doet al 60 jaar voor 8 uur per week diverse vrijwilligerswerkzaamheden voor de Protestantse gemeente Stadskanaal. Daarnaast is hij ook sinds 1962 bestuurslid en lid klachtencommissie bij de Christelijke stichting BCM Zorg en Dienstverlening. De Vries staat ook bekend om zijn diverse vrijwilligersdiensten in Stadskanaal-Noord. Van 1970 tot 1980 is hij bestuurslid geweest van CNS de Tweemaster in Stadskanaal. Meneer is benoemd tot Lid in de orde van Oranje-Nassau.