Afbeelding

Negen gedecoreerden tijdens lintjesregen in Stadskanaal

Algemeen

STADSKANAAL – Negen koninklijke onderscheidingen heeft de gemeente Stadskanaal vandaag mogen uitreiken in het kader van de jaarlijkse lintjesregen rond Koningsdag. De gemeente is daarmee acht leden en één ridder in de Orde van Oranje-Nassau rijker. 

Eén decorandus, Krijn Verweij uit Stadskanaal, is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij heeft Stadskanaal in de sportwereld én daarbuiten goed op de kaart gezet. Vanuit zijn vrijwilligersrol bij voetbalvereniging SJS - waar hij ruim dertig jaar geleden begon - is hij oprichter, organisator en fondsenwerver geweest van het G-voetbal voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Dat heeft geleid tot drie vaste G-teams. Naast deze teams heeft hij de Freddie Pranger Memorial opgericht, een voetbaltoernooi voor G-teams dat is uitgegroeid tot het grootste toernooi van het land. Als oprichter en eventcoördinator was hij ook de drijvende kracht achter de Nelli Cooman Games, dat vanuit een jeugdwedstrijd is uitgegroeid tot een nationaal atletiekevenement.  

Carla Hopkes-Vredenburg uit Stadskanaal is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ze is gestart bij de Woon Advies Commissie (WAC) waar zij veertien jaar actief is geweest als lid en secretaris. Die laatste functie heeft ze ook vervuld bij de Partij van de Arbeid in de gemeente Stadskanaal. Haar grote sociale hart blijkt uit haar inzet voor mensen die het minder hebben: als lid van stichting Wijkraad Stadskanaal-Noord en intermediair bij Stichting Leergeld wilde zij zorgen voor verbetering.  

Anno Smit uit Musselkanaal is onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Al sinds de jaren ’60 zet hij zich in als vrijwilliger: eerst als leider bij de Scouting Ter Apel en later heeft hij de Katholieke Arbeidsjongeren (later Katholieke Werkende Jeugd) opgericht. Vanuit zijn actieve rol binnen de H. Antonius van Padua-parochie in Musselkanaal, waar hij zich op verschillende manieren inzet, begint hij in 1962 Radio Suzanna. Hiermee wordt muziek en kort nieuws beschikbaar voor Nederlanders die ontwikkelingswerk doen in Afrika en later ook in Zuid-Amerika. In de jaren ’80 is Smit afgevaardigde van de KABO in de Dienstencommissie van het Elektriciteitsbedrijf Groningen Drenthe. Verder is hij twintig jaar vrijwilliger geweest bij de Sint Antoniusschool in Musselkanaal als bestuurslid, penningmeester en secretaris.  

Ben Schomaker, in 2018 verkozen tot Knoalster van het Jaar door zijn grote inzet voor Musselkanaal, is al zeventien jaar vrijwilliger bij de H. Antonius van Padua-parochie in zijn woonplaats. Naast diverse functies organiseert hij jaarlijks in zijn schuur het ‘kniepertjes bakken’ om geld in te zamelen voor de parochie. Namens de Ondernemersvereniging Musselkanaal is hij al tientallen jaren Sinterklaas en ook vervult hij met zijn energieke inzet en zorg voor de mensen om hem heen al tien jaar de rol van voorzitter bij Dorpsbelangen Musselkanaal (nu Levendig Musselkanaal). Hier wordt hij gezien als boegbeeld en kartrekker van de stichting. In zijn rol als voorzitter heeft hij zich in het bijzonder jaren lang ingespannen voor behoud van zwembad De Horsten. Schomaker is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. 

Naast zijn werk als onderhoudsmonteur bij woningcorporatie Acantus Veendam heeft Rieks de Groot uit Stadskanaal zich vanaf 1984 tot zijn pensioen ingezet als bestuurslid van de personeelsvereniging en lid van de Ondernemingsraad bij Stichting Woningbouw Stadskanaal en woningbouwcorporatie Acantus. Direct na zijn pensioen is hij lid geworden van Stichting Bewonersplatform Maarsstee, de wijk waarin hij al 47 jaar woont. Hier heeft hij een grote rol gespeeld bij de herstructurering van de wijk. In dezelfde periode is hij zeven jaar penningmeester geweest bij Stichting Armslag. In deze periode heeft de stichting de Vrijwilligersprijs van de provincie Groningen gewonnen. Rieks de Groot is onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Zowel Sierd als Rita Jongstra uit Musselkanaal zijn verrast met een onderscheiding tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Sierd is al 26 jaar vrijwilliger bij de H. Antonius van Padua-parochie. Zo is hij zestien jaar penningmeester en enthousiast lid van de activiteitencommissie. Zijn kennis als penningmeester neemt hij mee naar Bridgeclub Stadskanaal, waar hij sinds 2014 deze rol vervult. Ook is hij actief bij de plaatselijke voetbalvereniging, waarvan twee periodes als bestuurslid en sinds vorig jaar als lid van de groenploeg. Bij de Sint Antoniusschool, waar hij tien jaar vrijwilliger is geweest, heeft hij een grote bijdrage geleverd aan de ‘digitale school’. Echtgenote Rita is in 1994 begonnen als secretaris bij het bestuur van de Sint Antoniusschool, in de jaren daarna heeft ze zich volop ingezet voor het behoud van de school. Dit lukt door een fusie en zo ontstaat stichting Katholiek Basisonderwijs Kanaalstreek (SKBK). Ze zet dit door in de provincie en sinds 1998 bestaat stichting Katholiek Onderwijs Groningen (vanaf 2016 Stichting Primenius). In 2014 is zij medeoprichter van Stichting Kinderopvang Tamariki. Haar actieve betrokkenheid komt ook ten goede aan de H. Antonius van Padua-parochie, waar ze een bindende factor is. Hierdoor is veel tot stand gekomen, in het bijzonder de restauratie van de Antoniuskerk.  

Eltje Toutenhoofd uit Musselkanaal heeft de versierselen ontvangen die horen bij een Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Voor zijn langdurige inzet voor de plaatselijke voetbalvereniging is hij in 2012 benoemd tot lid van verdienste bij de club, waar hij vijftien jaar actief is geweest. Daarvoor is hij ook enkele jaren penningmeester en lid van de kantinecommissie geweest bij SPW in Stadskanaal. Zijn ervaring als penningmeester, die hij accuraat en met zorg en vakkennis heeft uitgevoerd, heeft hij ook ingezet bij Interparochieel Samenwerkingsverband de Kanaalstreek, parochieel koor Cantus Iuventis en Dorpsbelangen Musselkanaal. Vanuit deze laatste stichting zet hij zich in het bijzonder in voor behoud van zwembad De Horsten. En met succes, want sinds 2018 bestaat Stichting Dorpsbedrijf Zwembad de Horsten, dat wordt bestuurd door inwoners. Toutenhoofd is hier voorzitter van. Ook is hij zestien jaar lid geweest van de activiteitencommissie van de H. Antonius van Padua-parochie.

René Jonker uit Onstwedde zet zich al 23 jaar vrijwillig in voor voetbalvereniging Onstwedder Boys, onder meer als keeperstrainer en scheidsrechter, bestuurslid en voorzitter. Daarnaast is hij veertien jaar actief bij de Hervormde Gemeente Onstwedde in verschillende functies, zoals jeugdleider van jeugdclubs 16+ en bezoeksbroeder. Bij stichting Dorpsraad Ocrea Onstwedde is hij al negen jaar bestuurslid en daarnaast zet Jonker zich ook in voor verschillende commissies als actief en betrokken lid. Zo spant hij zich in voor het behoud van zwembad ’t Vlasmeer en is hij de bedenker van het Norwel Fitnesspark in Onstwedde. Hiervoor is Jonker benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.