De deelnemers worden weggeschoten voor de Noorderpoort Nieuwjaarsloop in Stadskanaal. (foto: Auniek Klijnstra)
De deelnemers worden weggeschoten voor de Noorderpoort Nieuwjaarsloop in Stadskanaal. (foto: Auniek Klijnstra)

Freek Hoolsema en Verena Coordes winnen 49e Noorderpoort Nieuwjaarsloop

Sport

STADSKANAAL – De Noorderpoort Nieuwjaarsloop in Stadskanaal is een prooi geworden voor Freek Hoolsema uit Assen en Verena Coordes uit het Duitse Aurich. 

De loop, georganiseerd door de Runners Stadskanaal, werd voor de 49e keer gehouden en er hadden zich 256 lopers aangemeld. De weersomstandigheden, net boven het vriespunt, met geregeld wat sneeuwvlokken en een straf windje, maakten het behoorlijk zwaar. Dat mocht echter de pret niet drukken, want er werd behoorlijk hard gelopen. Door de vele regen van de laatste dagen was het parcours voor de lopers van de 10 kilometer extra zwaar, want in het Pagebos stond een stuk van het fietspad behoorlijk onder water en aan natte voeten was niet te ontkomen. Na afloop bleek bijna niemand dat als hinderlijk te hebben ervaren.  

Freek Hoolsema uit Assen bleek bij de heren over de langste adem te beschikken. Tussen de 7 en 8 kilometer wist hij René Smith (van de Runners Stadskanaal) uit Zuidbroek van zich af te schudden. Hij won de 10 kilometer in een tijd van 33 minuten en 55 seconden, op 12 seconden gevolgd door Smith. Tim Grelling (ook van de Runners) uit Stadskanaal passeerde als derde de finish in een tijd van 34 minuten en 40 seconden. De strijd bij de dames was minder spannend, want Verena Coordes was een klasse apart. In een tijd van 39 minuten en 34 seconden snelde ze naar de winst. Vijf heren wisten haar maar voor te blijven. Hillie van der Wal uit Leeuwarden kwam als tweede over de streep (41.46) en Talitha Schaap uit Onstwedde wist als derde te finishen (46.59). 

Op de 6 kilometer was Erik Kok uit Scheemda bij de mannen duidelijk de snelste. Hij voltooide de afstand in 22 minuten en 41 seconden. Hij had exact een minuut voorsprong op de nummer twee, Thijs ten Caat uit Klazienaveen. Bernard Bunskoek kwam als derde over de streep (25.47). De strijd bij de dames was heel spannend. Anne Marie van den Berg uit Nieuw-Buinen en Paulien Vedder uit Gasselternijveenschemond gaven elkaar geen duimbreed toe. Uiteindelijk was het Van den Berg die net iets eerder over de eindstreep kwam dan Vedder na 30 minuten en 59 seconden. Ylonka Bakker uit Westerbork werd derde in precies 32 minuten.