Afbeelding

Koninklijke Erepenning voor Amoroso uit Roswinkel

Algemeen

ROSWINKEL - Muziekvereniging Amoroso uit Roswinkel heeft vanmiddag in dorpshuis ‘t Stadhoes de Koninklijke Erepenning ontvangen uit handen van Jetta Klijnsma, commissaris van de Koning in Drenthe. Aanleiding is het 100-jarig bestaan en de bijzondere plaats die Amoroso inneemt in het dorp.

Vanaf het moment van oprichting zijn Amoroso en Roswinkel innig verbonden. De vereniging luisterde de korfbalwedstrijden in het dorp muzikaal op en dat viel kennelijk zo in de smaak, dat er na een jaar al 100 donateurs waren. Sindsdien is Amoroso, vaak onder haar Drentse naam ‘Roswinkeler Bloaskapel’, aanwezig bij elk evenement dat van belang is voor het dorpsleven, de school en de andere verenigingen.

Overal levert Amoroso z’n bijdrage. Dit varieert van de Koningsdag en de Koningsspelen tot de intocht van Sinterklaas en het begeleiden van de kerstmusical en de kerstnachtdienst. Ook buiten Roswinkel is Amoroso een graag geziene gast. Er zijn optredens in verzorgingshuizen, bij het Rode kruis en voor de Zonnebloem.

Roswinkel is met 800 inwoners het kleinste dorp van de gemeente Emmen. Dat brengt met zich mee dat het een uitdaging is om het voortbestaan van de muziekvereniging te waarborgen. Amoroso kent sinds 2019 een eigen jeugdorkest met 9 jeugdleden. Het bestuur is er daarom van overtuigd dat de vereniging ook in de toekomst een verbindende rol kan blijven spelen. Bovendien heeft men oog voor verenigingen in de buurt, waar op muziekgebied mee wordt samengewerkt.

De bijzondere plek die Amoroso in de dorpsgemeenschap inneemt en het feit dat de vereniging al ruim 100 jaar bestaat, zijn aanleiding geweest om aan de vereniging de Koninklijke Erepenning uit te reiken. Deze penning wordt verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen. Het symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger.