Afbeelding

Groei & Bloei Stadskanaal bestaat 60 jaar

Algemeen

STADSKANAAL - De afdeling Stadskanaal van Groei & Bloei viert op zaterdag 11 juni haar 60-jarig jubileum met een Flower Power-feest voor al haar leden. 

Elly Groen uit Stadskanaal is al vijftig jaar lid van de tuinclub. De liefde voor planten kreeg ze mee van haar opa. Hij vertelde haar de naam van ieder bloemetje, in het Nederlands en in het Gronings. In de tuin van haar moeder stonden zoveel bloemen dat ze nooit naar de bloemist hoefde voor een boeket. ,,In de beginjaren organiseerde de afdeling het zogenoemde Rondje Parasol. Langs de Hoofdstraat in Stadskanaal werd om de zoveel meter een tafel met een parasol erboven neergezet, waaraan bloemstukjes werden gemaakt ter promotie van de afdeling. Ook werden één keer per jaar politiemannen en verpleegkundigen verrast met een bloemetje.’’ Elly denkt ook met plezier terug aan de tuinkeuringen: onaangekondigd bezocht ze met een andere ‘keurmeester’ tuinen die beoordeeld werden op originaliteit, bloeirijkheid en netheid. Aan het eind van het tuinseizoen was de prijsuitreiking. Elly’s eigen tuin zou zelfs de strengste keuring met vlag en wimpel doorstaan. Na een leven lang tuinieren gaat ze nog altijd regelmatig op zoek naar die ene bijzondere hortensia, clematis of andere mooie plant. Ook bezoekt ze de activiteiten van Groei & Bloei Stadskanaal: om iets op te steken, maar zeker ook om andere gepassioneerde tuinliefhebbers te ontmoeten.

Groei & Bloei, officieel Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde, is de landelijke vereniging voor tuinliefhebbers. De leden ontvangen maandelijks een tijdschrift en worden ingedeeld bij een lokale afdeling. De leden van de afdeling Stadskanaal e.o. komen uit de wijde omtrek. De afdeling organiseert tuinbezoeken, lezingen, plantjes ruilbeurzen en allerlei groene excursies.