Gerard Scholtalbers (met lasergun), Tije Hindriks en Lilian Scholtalbers tijdens de actie in Stadskanaal. (foto: Auniek Klijnstra)
Gerard Scholtalbers (met lasergun), Tije Hindriks en Lilian Scholtalbers tijdens de actie in Stadskanaal. (foto: Auniek Klijnstra)

Automobilisten worden ‘geflitst’ in Stadskanaal

Algemeen

STADSKANAAL - Verkeerswijzer Groningen heeft vandaag lasergunacties gehouden in de gemeente Stadskanaal.

Deze snelheidsmetingen hebben gedurende de dag plaatsgevonden op vijf locaties in de bebouwde kom binnen de gemeente: aan de Aziëlaan, Drouwenerstraat en Semsstraat in Stadskanaal, de Schoolstraat in Musselkanaal en de Beumeesweg in Alteveer. Wethouder Goziena Brongers-Roffel van Stadskanaal is vanochtend aangesloten bij de actie aan de Aziëlaan in Stadskanaal, die is bedoeld om automobilisten op een ludieke manier op hun snelheidsgedrag te wijzen. Er zijn geen bekeuringen uitgedeeld. De komende weken wordt de actie ook in de rest van de provincie gehouden, op 50 plekken in totaal.

Remweg
Veel mensen realiseren zich niet dat snelheid van grote invloed is op de remweg. Je hebt namelijk al een reactietijd van één seconde. Hoe harder je rijdt, hoe groter de afstand die je aflegt voor je daadwerkelijk begint te remmen. Waar je bij dertig kilometer per uur al stil zou staan, moet je bij vijftig nog beginnen met remmen. Steekt er plotseling een kind over, dan is de kans groot dat je die bij vijftig kilometer per uur raakt, terwijl je dat bij dertig had kunnen voorkomen. Daarom is het zo belangrijk om je aan de maximum snelheid te houden.

Snelheidscampagne
De actie is onderdeel van een snelheidscampagne en wordt uitgevoerd door Veilig Verkeer Nederland (VVN) en waar mogelijk met bewoners. Eén persoon bedient de lasergun, de tweede noteert de snelheid en de derde staat verderop met een bord om de automobilist op de snelheid te wijzen. De campagne bestaat onder andere uit posters langs de wegen, een social-mediacampagne en verschillende acties op straat. Verkeerswijzer Groningen voert deze, en andere verkeersveiligheidscampagnes, in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat uit.