Geerte van den Wildenberg biedt een natuurlijke ontmoetingsplek voor ouders die hun kinderen weinig zien. (foto's: Nadja Siersema)
Geerte van den Wildenberg biedt een natuurlijke ontmoetingsplek voor ouders die hun kinderen weinig zien. (foto's: Nadja Siersema)

Groene lintjesregen in Stadskanaal

Algemeen

STADSKANAAL - Vier bedrijven in de gemeente Stadskanaal hebben woensdag een groen lintje ontvangen van GroenLinks Stadskanaal.

Een groen lintje is een erkenning voor een duurzaam, groen bedrijf dat stappen zet om de samenleving en/of omgeving te verbeteren. Stappen die nodig zijn voor een groenere toekomst. GroenLinks wil met de lintjes laten zien dat het kan. Nadja Siersema: ,,In onze omgeving kan de omslag naar groenere en duurzamere bedrijfsvoering gemaakt worden. Waarbij dit ook werkgelegenheid oplevert voor onze inwoners. Beter voor de inwoners, de omgeving en de natuur.’’

GroenLinks heeft de groene lintjes uitgereikt aan de familie Dun in Musselkanaal, Airogroup BV in Stadskanaal, Porre’s Toen & Worteltuin in Alteveer en Bioboerderij Landleven in Onstwedde. Elk bedrijf heeft op geheel eigen wijze het groene lintje verdient. De familie Dun, biologische akkerbouwers, zijn echte doorzetters. De omslag naar biologische akkerbouw is niet zomaar gedaan, zeker niet op de zandgrond in Oost-Groningen. Zo moest het gehele ‘wagenpark’ veranderd worden. De omslag wordt ook gemaakt in de manier van telen, want het bedrijf is bezig met strokenteelt.

Airogroup BV in Stadskanaal is een duurzaam bedrijf. John Borgesius was zijn fietsketting aan het invetten toen hij zich afvroeg waarom hij die olie gebruikte, terwijl het ook plantaardige kon. Vanuit die gedachte is Airogroup ontstaan. Het bedrijf groeit groen, duurzaam en naar de toekomst gericht. Alle producten worden op plantaardige basis gemaakt en zijn biologisch afbreekbaar. Ook Porre’s Toene en Stichting Worteltuin van Geerte van den Wildenberg in Alteveer verdient een lintje. Het bedrijf heeft van een bed & breakfast de omslag gemaakt naar een natuurlijke tuin. Stichting Wortel biedt natuurlijke ontmoetingsplekken voor ouders die hun kinderen heel weinig zien, bijvoorbeeld omdat ze niet meer thuis kunnen wonen. De natuurlijke tuin heeft daardoor een sociale basis.

De familie Luring in Onstwedde is op hun Bioboerderij Landleven al jaren bezig met hun biologische bedrijfsvoering. Alles wordt op het bedrijf zelf geregeld: van koe tot kaas. Naast het vee en de boerderijwinkel is de familie ook bezig met natuurinclusieve akkerbouw, met hierin oude streekgebonden teelt zoals boekweit.


John Borgesius maakt in zijn bedrijf alle producten op plantaardige basis, zodat ze biologisch afbreekbaar zijn.
De familie Dun heeft de afgelopen jaren de omslag gemaakt naar biologische akkerbouw.
Bioboerderij Landleven is naast de biologische bedrijfsvoering ook bezig met natuurinclusieve akkerbouw.