Afbeelding

PvdA Borger-Odoorn maakt zich zorgen over branden zonneparken

Algemeen

EXLOO - De PvdA Borger-Odoorn maakt zich zorgen over de branden die de laatste tijd zijn ontstaan bij zonneparken in de gemeente. 

Op het zonnepark aan de Zuidelijke Tweederdeweg in Nieuw-Buinen is medio maart brand uitgebroken. In eerste instantie was het onduidelijk wat er precies in brand stond en kon de brandweer daarom niet met water blussen. Nadat bleek dat het niet om een lithium batterij ging, kon er alsnog geblust worden. Ruim een week geleden was het weer raak, ditmaal in Buinerveen. Hier brandde de ondergrondse bekabeling bij het zonnepark. Het blussen van de brand was lastig vanwege het elektrocutiegevaar. 

Raadslid Yannick Olij van de PvdA Borger-Odoorn maakt zich zorgen om deze voorvallen. Twee branden in twee verschillende zonneparken binnen een maand verbaast de PvdA. De partij is verontrust over de verspreiding van minuscule glasdeeltjes. ,,Die blijken mogelijk tot wel 500 meter verspreid te kunnen worden. Dit kan schade opleveren aan akkers en aan de gezondheid van mens en dier. Op andere plekken in Nederland zijn er branden op zonneparken geweest. En ook daar werd het de brandweer moeilijk gemaakt door aanwezige hoogspanning en de mogelijkheid dat er lithium batterijen aanwezig waren.’’ 

De PvdA bevraagt het college dan ook over de maatregelen die al zijn genomen om meer branden te voorkomen en welke maatregelen er te nemen zijn, zodat de brandweer voldoende is toegerust voor het bestrijden van zulke branden en de gezondheid van mens en dier is gewaarborgd.