Een eerdere schilderworkshop, met rechtsachter Antje Ramaker. (eigen foto)
Een eerdere schilderworkshop, met rechtsachter Antje Ramaker. (eigen foto)

Keramisch Museum Goedewaagen hervat schilderworkshops

Algemeen

NIEUW-BUINEN - De periode van 15 maanden corona betekenden voor Keramisch Museum Goedewaagen in Nieuw-Buinen dat de plateelschilderworkshops en kinderactiviteiten voor basisscholen stil kwamen te liggen. 

Na de nodige versoepelingen in het pandemiebeleid en de openstelling van het onderwijs hervat het museum de schilderworkshops op zaterdag 2 oktober, wederom op de eerste zaterdag van de maand. Nieuw aan de opzet van begeleidster Antje Ramaker van Polen is dat nu niet meer het schilderen op een tegel van een repliek naar oude schilderijen centraal staat. Het beschilderen van tegels in Delfts Blauw naar 16e- en 17e-eeuwse technieken is nog steeds mogelijk, maar deelnemers kunnen nu ook kiezen voor het vrij - dus naar eigen ontwerp - beschilderen van driedimensionaal biscuit als een bordje, beker of bolvormige vaas. 

Wat blijft is dat de schildering in aardewerkfabriek Royal Goedewaagen professioneel op een lage temperatuur van iets meer dan 700 graden ingebrand wordt. Daarna worden de werkstukken met transparant glansglazuur bespoten voorafgaand aan een hoogglansbrand. Voor de workshop op 2 oktober van 12.30 tot 15.30 uur zijn nog enkele plaatsen open, daarna volgt een rondleiding door museum en fabrieksateliers. De workshop van zaterdag 6 november wordt gehouden van 10.00 tot 13.00 uur in verband met de later op de middag te houden opening van de tentoonstelling ‘Glaswerk uit Nieuw-Buinen en de Kanaalstreek’. Op zaterdag 4 december is de workshop van 12.30 tot 15.30 uur met daarna een rondleiding. De kosten bedragen €39,50 per deelnemer, inschrijving is mogelijk via mail@keramischmuseumgoedewaagen.nl.