Joden gaan in oktober 1942 op transport in Westerbork. (foto: Publiek Domein)
Joden gaan in oktober 1942 op transport in Westerbork. (foto: Publiek Domein)

Drouwen herdenkt vermoorde Joodse plaatsgenoten

Algemeen

DROUWEN - Op twee adressen in Drouwen worden op vrijdag 1 oktober zeven ‘Stolpersteine’ gelegd. 

Hiermee wil het plaatselijk comité ’75 Jaar Bevrijding Drouwen, Bronneger en Bronnegerveen’ de plaatselijke Joodse slachtoffers van het nationaalsocialisme tijdens de Tweede Wereldoorlog herdenken. 

Activiteiten 75 jaar bevrijding door corona overschaduwd  
In december 2019 begonnen de voorbereidingen en in april 2020 zouden in het kader van 75 jaar bevrijding de stenen worden geplaatst. De plechtigheid kan nu alsnog, met inachtneming van de huidige coronamaatregelen, plaatsvinden. Het wordt een sobere bijeenkomst waarvoor een handjevol ooggetuigen en geïnteresseerden zijn uitgenodigd. De plaatsing van de Stolpersteine is openbaar en start om 10.30 uur aan de Hoofdstraat 21. Namens de gemeente Borger-Odoorn zal wethouder Albert Trip de officiële onthulling verrichten. Publiek, jong en oud, is welkom, maar wordt wel verzocht om de geldende coronaregels in acht te nemen.

Op 2 oktober is het precies 79 jaar geleden dat de Joodse inwoners van Drouwen via Westerbork naar de concentratiekampen werden gedeporteerd. Deze datum is geen toeval, want het is ‘sjabbat’, de wekelijkse rustdag in het jodendom en veel mensen zijn thuis. Vooral in de nacht van 2 op 3 oktober 1942 is het een drukke nacht voor de nazi’s en hun handlangers. Overal in Nederland worden razzia’s gehouden om Joden op te pakken. In sommige gevallen melden de joden zich ‘vrijwillig’ op één van de regionale verzamelplaatsen. In deze regio was dat Hotel Bieze in Borger. Een aantal dagen later worden ze via Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd. 

Op 1 oktober wil het plaatselijke comité alsnog de omgekomenen, dankzij de Stolpersteine, weer een plek geven in de dorpsgemeenschap. ,,Want een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is.’’ De kleine messing monumentjes worden geplaatst op de plekken waar de laatste (vrij gekozen) woning van de slachtoffers staat of heeft gestaan; Hoofdstraat 21 en Alinghoek 13 in Drouwen. Het initiatief wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage uit het Dorpsbudget. 

De bedenker van de Stolpersteine is de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Hij had de stenen graag persoonlijk in Drouwen willen plaatsen, maar de huidige coronapandemie maakt dat onmogelijk. ‘Stolperstein’ betekent letterlijk ‘struikelsteen’, maar staat ook voor ‘steen van de confrontatie’. Ze zijn bedoeld om de voorbijganger figuurlijk te laten struikelen en aan te zetten tot nadenken. De stenen zijn van beton en op de kop van 10 x 10 centimeter zit een messing plaatje waarin de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden zijn gestanst.