Gedeputeerde Nienke Homan en wethouder Goedhart Borgesius leggen een betonplaat op z'n plek. (foto: Auniek Klijnstra)
Gedeputeerde Nienke Homan en wethouder Goedhart Borgesius leggen een betonplaat op z'n plek. (foto: Auniek Klijnstra)

Gedeputeerden Rijzebol en Homan bezoeken Makeport Mercurius

Algemeen

STADSKANAAL - Martin van der Leest, voorzitter van de coöperatie Makeport Mercurius, is blij met de belangstelling vanuit de provincie Groningen voor het initiatief Makeport Mercurius. 

Gedeputeerden IJzebrand Rijzebol en Nienke Homan hebben donderdag een werkbezoek gebracht aan het initiatief op het voormalige Philips-terrein in Stadskanaal. ,,Samen met burgemeester Klaas Sloots, wethouder Goedhart Borgesius, bedrijven en onderwijsinstellingen uit de regio hebben wij vandaag onze plannen mogen toelichten. Makeport Mercurius wil van de regio namelijk dé maakregio van Noord-Nederland maken. We gaan met de regionale bedrijven gezamenlijk innoveren. In deze innovatie versterken we niet alleen de regionale economie, maar we bieden leerlingen en studenten ook aantrekkelijke ontwikkelingsmogelijkheden’’, aldus Van der Leest. 

3 O’s
Makeport Mercurius is enige tijd geleden begonnen als een initiatief van ondernemers, onderwijsinstellingen en de gemeente Stadskanaal. De ambitie is om de samenwerking tussen deze partijen te versterken. Zo krijgt het bedrijfsleven capaciteit voor innovatie én het onderwijs een structuur om leerlingen en studenten op te leiden in nauwe samenwerking met de praktijk. Het resultaat: een sterker regionaal bedrijfsleven, nieuwe verdienmodellen, werkgelegenheid en het behouden en versterken van het onderwijsaanbod. De focus ligt vooral op de maakindustrie en techniek, passend bij de identiteit van de regio.

Terug- en vooruitblik
Het initiatief Makeport Mercurius is geformaliseerd in de zomer van 2019 tot de Coöperatieve Innovatiehub Veenkoloniën. Daarna hebben de founders zich toegelegd op het verwerven van financiële dekking voor de plannen. Belangrijkste onderdelen zijn het ontwikkelen van een fysieke locatie én het aantrekken van twee innovatiemanagers. Dit proces verliep langzaam maar voorspoedig; inmiddels is er zicht op de benodigde subsidies, zodat de opstart van Makeport Mercurius gefinancierd kan worden.

Naar verwachting kan na de zomer de fysieke locatie worden ingericht én de expertise worden ingehuurd. Dat brengt het initiatief in een stroomversnelling. Het bedrijfsleven kan actief initiatieven voor innovatie aanleveren, die de innovatiemanagers vertalen naar concrete plannen die projectteams uitwerken. Deze projectteams van leerlingen en studenten zijn multidisciplinair; vanuit diverse opleidingen en niveaus. Een pilotproject dat voor Avitec is uitgevoerd door het Technasium van Ubbo Emmius heeft aangetoond dat dit voor zowel het bedrijf als voor de leerlingen en studenten een aantrekkelijke aanpak is. Bovendien initiëren de aangesloten leden ook al binnen hun bedrijven allerlei zaken – initiatieven zoals de Avitec Academy – die straks binnen Makeport Mercurius zullen worden opgenomen en versterkt. ,,We kijken vol vertrouwen en enthousiasme uit naar de volgende fase en hopen daarbij op steun van alle partners.’’