Het gebruik van lachgas is gevaarlijk en kan voor overlast zorgen.
Het gebruik van lachgas is gevaarlijk en kan voor overlast zorgen.

Lachgas wordt verboden in Aa en Hunze

Algemeen

AA EN HUNZE – Het college van de gemeente Aa en Hunze wil het gebruik van lachgas in de gemeente verbieden. Hiervoor moet een wijziging plaatsvinden van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

De gemeenteraad heeft in april 2020 de huidige Algemene Plaatselijke Verordening vastgesteld. Vanuit de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) werden daarna al diverse suggesties gedaan om de APV aan te passen. Het ging hier met name om zaken met betrekking tot de openbare orde en veiligheid. 

Het gebruik van en in het bezit hebben van lachgas was een van de zaken waar het college op gewezen werd. Lachgas wordt als drug gebruikt. Het wordt in een ballon gespoten en dan ingeademd. De effecten treden vrijwel meteen op: het geeft een gevoel van bijna-bewustzijnsverlies. Het gebruik is gevaarlijk en kan voor overlast zorgen.

Een andere aanpassing heeft te maken met het verstoren van de openbare orde tijdens een evenement. Hierbij wordt de nadruk gelegd bij verboden organisaties, zoals motorbendes die door de rechter zijn verboden. Ook het dragen van uitingen van deze motorclubs wordt niet toegestaan. 

Veel gemeenten hebben de aanpassingen al doorgevoerd. Aa en Hunze wil niet achterblijven. ,,Het toevoegen van deze artikelen zorgt ervoor dat de politie hiertegen op kan treden. Daarnaast hebben we onderzocht of het mogelijk is om de boa’s van Staatsbosbeheer ook bevoegdheden te geven die voortvloeien uit onze APV. Dit zou met name rond het Gasselterveld waardevol kunnen zijn. Dit blijkt mogelijk te zijn en wordt nader ingevuld.”, aldus het college. 

De gemeenteraad neemt vanavond een besluit of deze aanpassingen worden toegevoegd aan de APV.