Afbeelding

Gemeenten willen aan de slag met verduurzamen woningen

Algemeen

GIETEN/EXLOO - De gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden en Emmen hebben een aanvraag ingediend voor een bijdrage van ruim 29 miljoen euro uit het Volkshuisvestingsfonds van het Ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). 

De vier gemeenten hebben hiervoor samen zes deelplannen ingediend waarmee ze de komende jaren aan de slag willen. In totaal gaat het om ongeveer tweeduizend particuliere woningen die ze met dit project aanpakken en verduurzamen. Ook geeft het de mogelijkheid om de openbare ruimte rondom deze woningen op te knappen. 

Borger-Odoorn
In de gemeente Borger-Odoorn komen met name woningen uit de jaren ’50 en ’60 in Tweede Exloërmond–Midden en -West in aanmerking. De gemeente en woningcorporatie Woonservice willen deze woningen, die vaak een energielabel C, D of E hebben, graag verduurzamen. Wethouder Nynke Houwing: ,,We hebben het dan niet alleen over woningen van de corporatie, maar ook van particuliere eigenaren. Met de bijdrage van het Rijk kunnen we de woon- en leefkwaliteit flink verhogen, ook als de eigenaar zelf niet voldoende financiële middelen heeft voor verduurzaming.’’

Aa en Hunze
Woningstichting De Volmacht gaat in Gieten aan de slag met de ‘Wijk van de Toekomst’, waarbij huurwoningen worden verduurzaamd en levensloopbestendig gemaakt. ,,Wij haken als gemeente graag aan bij dit project en daarbij richten wij ons op het verduurzamen van de particuliere woningvoorraad. Samen zetten we een mooie stap in de verduurzamingsslag ten behoeve van de woningvoorraad in Aa en Hunze. Door ook de openbare ruimte aan te pakken willen we de wijk een positieve impuls geven’’, aldus wethouder Henk Heijerman van de gemeente Aa en Hunze.

Het Volkshuisvestingsfonds - dat in het leven is geroepen om stedelijke vernieuwingsgebieden en grens- en krimpregio’s te ondersteunen in het verbeteren van de woonkwaliteit, leefomgeving en verduurzaming in kwetsbare wijken en buurten - is een rijksregeling, waarbij van gemeenten verwacht wordt ook een bijdrage te leveren. Dit betekent dat de gemeenten zelf 30% aan cofinanciering beschikbaar moeten stellen. De colleges van de vier gemeenten stellen voor om naast de investeringen in de woningen de komende tien jaar de cofinanciering in te zetten voor aanpassingen aan de openbare ruimte. Aan het einde van de zomer wordt bekend of het gevraagde bedrag wordt toegekend door BZK.