Christiaan en Sjaakjen van der Weide vierden hun diamanten jubileum in Ter Apel. (foto: Auniek Klijnstra)
Christiaan en Sjaakjen van der Weide vierden hun diamanten jubileum in Ter Apel. (foto: Auniek Klijnstra)

Christiaan en Sjaakje van der Weide vieren diamanten huwelijk

Algemeen

BLIJHAM - Christiaan van der Weide en Sjaakjen Kroeze uit Blijham hebben woensdag een bijzonder huwelijksjubileum bereikt: ze zijn 60 jaar getrouwd en vieren daarmee hun diamanten huwelijk.

De 83-jarige Christiaan wordt geboren in Witteveen, zijn even oude vrouw Sjaakjen ziet het levenslicht in Buinermond. Het gezin verhuist later naar de Noordoostpolder, maar ze gaat nog regelmatig naar haar vriendin in het Orvelterveld. Daar loopt ze op een dag Christiaan tegen het lijf. De twee treffen elkaar daarna nogmaals in Zuidlaren, maar pas tijdens een muziekuitvoering in Schoonoord springt de vonk echt over. Het stel trouwt na drie jaar verkering op 20 december 1963 in Westerbork, waarna ze in Zwiggelte gaan wonen. 

Daar runt Christiaan een bedrijf in landbouwmechanisatie. Later verhuist het jonge gezin naar Veelerveen, waar ze eerst drie jaar in een salonwagen wonen voor ze een eigen huis kopen. In Veelerveen wordt de eigen zaak verkocht en gaat Christiaan aan de slag als conciërge op een school in Winschoten. Later wordt hij bedrijfsleider bij werkvoorzieningsschap Wevebo, dat later verder gaat als Synergon. Daar werkt hij 23 jaar. Sjaakjen werkt ook lange tijd mee in het bedrijf van haar man. Samen krijgen ze drie kinderen en inmiddels is de familie uitgebreid met acht kleinkinderen. 

Sinds vijf jaar wonen Christiaan en Sjaakjen in een inleunwoning van zorgcentrum De Blanckenborg in Blijham. De twee zijn altijd erg actief geweest: Chris heeft lang gevolleybald en is gezegend met twee rechterhanden, waardoor hij veel kan maken. Sjaakjen past veel op de kleinkinderen en is muzikaal: ze speelt orgel en keyboard. Ook heeft ze veel kleding gemaakt. Samen heeft het echtpaar lange tijd paarden en pony’s gehouden. Het huwelijksjubileum is gevierd met een receptie in Hotel Boschhuis in Ter Apel. Het echtpaar heeft daar op hun trouwdag bezoek gehad van burgemeester Jaap Velema, die het paar namens de gemeente Westerwolde heeft gefeliciteerd.