De organisatie van Gronings Vuur is op zoek naar verhalen uit de gemeente Westerwolde. (foto: Gronings Vuur)
De organisatie van Gronings Vuur is op zoek naar verhalen uit de gemeente Westerwolde. (foto: Gronings Vuur)

Gronings Vuur is terug en landt in Westerwolde

Algemeen

WESTERWOLDE - Het project Gronings Vuur reist opnieuw door de provincie Groningen. Vijf jaar lang lang gaat het project van gemeente naar gemeente, te beginnen in Westerwolde. 

Met kunst en cultuur wil Gronings Vuur bijdragen aan de bewustwording van inwoners van Groningen over maatschappelijke thema’s die in hun eigen gemeente spelen. Gronings Vuur verbindt en brengt mensen samen. De verhalen die lokaal leven over leefbaarheid en klimaatverandering vormen de basis voor het maken van een culturele productie in elke gemeente in Groningen. Deze productie staat onder leiding van een professionele regisseur en wordt gemaakt met en door inwoners van de gemeente. Groningers krijgen zo de kans om zelf hun toekomst te ontdekken. Gronings Vuur is bovendien een leerschool om lokaal soortgelijke projecten te ontwikkelen in de toekomst.

Iedere gemeente krijgt van Gronings Vuur een jaar lang een culturele aanjager. Deze verbinder brengt culturele, sociale en maatschappelijke organisaties dichter bij elkaar, verzamelt de verhalen van inwoners en zoekt deelnemers voor de culturele productie. In de gemeente Westerwolde is dat streektaalzanger Klaas Spekken uit Vlagtwedde.

Brandstof
Op vrijdag 30 september wordt van 19.30 tot 22.30 uur de avond Brandstof georganiseerd in het Spiekerhûs In Ter Apel. Tijdens deze publieke avond leert de organisatie de gemeente kennen door te luisteren naar de inwoners met kennis en kunde van Westerwolde. Er is informatie over de geschiedenis én de huidige stand van zaken op het gebied van bijvoorbeeld landschap, natuur, mensen en cultuur. Iedereen is welkom tijdens deze bijeenkomst. Aanmelden kan via www.groningsvuur.nl of info@groningsvuur.nl. Op vrijdag 21 oktober geeft Gronings Vuur de verhalen over leefbaarheid en klimaatverandering die zijn opgehaald in Westerwolde terug aan haar inwoners. Wat leeft er in de gemeente? Wat wordt er gezegd? Dit bepaalt waar de culturele productie over moet gaan. Ook deze avond is publiekelijk toegankelijk. 

Verder is Gronings Vuur op zoek naar jongeren uit de gemeente Westerwolde voor verhalen en de culturele productie. Ook is er een eigen jongerenredactie die verhalen maakt over een jaar Gronings Vuur in Westerwolde. Jongeren tussen de 12 en 25 jaar kunnen zich aanmelden via communicatie@groningsvuur.nl.