Ook de kermis zal dit jaar niet ontbreken op de Boeskoolmarkt in Ter Apel. (foto: Jaarmarktcommissie Boeskoolmarkt)
Ook de kermis zal dit jaar niet ontbreken op de Boeskoolmarkt in Ter Apel. (foto: Jaarmarktcommissie Boeskoolmarkt)

Ter Apel bruist volop tijdens 31e Boeskoolmarkt

Algemeen

TER APEL - In het meest zuidelijke puntje van de provincie Groningen, in Ter Apel, wordt op zaterdag 24 september voor de 31e keer de traditionele Boeskoolmarkt gehouden. Langs de Hoofdstraat zullen vanaf 6.00 uur de eerste kooplieden arriveren en beginnen met het inrichten van hun kramen of verkoopwagens, evenals langs de Heemker Akkerstraat en Nederveen Cappelstraat.  

De markt start om 9.00 uur, de officiële opening wordt om 10.00 uur verricht door burgemeester Jaap Velema van Westerwolde met het traditioneel ontsteken van het kanon op het Molenplein onder aanvoering van de Bourtanger Schutters. De basis van de jaarmarkt wordt gevormd door zo’n 150 marktkooplieden uit de erkende ambulante handel, die een gevarieerd aanbod gebruiksgoederen en etenswaren aanbieden, voor burgers en buitenlui van jong tot oud.

Demonstraties en autoshow
Aansluitend aan de opstelling van de marktkooplui worden plaatselijke ondernemers in de gelegenheid gesteld om hun producten te demonstreren of uitleg te geven over diensten die ze aanbieden. Ook diverse verenigingen zijn aanwezig langs de Heemker Akkerstraat en rond de voormalige Rabobank richting het Molenplein met uitleg over hun activiteiten. Op het plein De Kruier bij de Hesse Bibliotheek worden gebruikte automobielen te koop aangeboden door de autobedrijven Herbers en De Jonge.

Leuke kermis en muziek
Ook dit jaar zijn er weer leuke attracties op de kermis, waaronder de Discozweef on Tour, Pusher, Lucky Crane’s, Kiddie Dancer, een draaimolen, een schiettent, touwtje trekken/bussen gooien, eendjes vangen, Walking on Water Balls en - nieuw dit jaar - een spookhuis. Natuurlijk ontbreken ook de oliebollen-, suikerspinnen- en snoepkraam niet en er zijn churros te koop. De kermis begint donderdagmiddag om 15.00 uur te draaien op het Marktplein en is er tot en met zondag. Op donderdag geven de diverse attracties een speciale korting. Op het terras van Lunchroom & Brasserie Enjoy is er live muziek en op het Molenplein is dj Boemerang aanwezig.

Kolenverkoop
Een traditioneel onderdeel van de Boeskoolmarkt is de verkoop van boeskolen, waarvan de opbrengst gaat naar een Ter Apeler vereniging of instantie met een sportieve, sociale of culturele doelstelling. Dit jaar gaat de opbrengst naar het project Duo Fietsen Ter Apel. Voor 3 euro kunnen bezoekers vanaf 13.30 uur een zak kolen kopen op het Molenplein, met daarbij een gratis lot. Daarmee maakt men kans op een hoofdprijs van 100 euro aan Mercurius-tegoed. De handelsvereniging verdubbelt de opbrengst van de kolenverkoop tot een maximum van 450 euro. De kolen worden beschikbaar gesteld door Coop-supermarkt Van der Haar.

Overzicht Jaarmarktweekend Ter Apel 2022

Donderdag 22 september:
13.00 uur: Weekmarkt tot 18.00 uur op het Marktplein.
15.00 uur: Aanvang kermis tot en met de avond.

Vrijdag  23 september:
15.00 uur: Aanvang kermis tot en met de avond.

Zaterdag 24 september:
9.00 uur: Jaarmarkt van de officiële ambulante handel langs de Hoofdstraat en Nederveen Cappelstraat en de autoshow langs De Kruier (bij de bibliotheek). Activiteitenprogramma op diverse plaatsen door het gehele centrum en demonstraties van regionale ondernemers langs de Heemker Akkerstraat.
10.00 uur: Officiële opening van de “Boeskoolmarkt” op het Molenplein met medewerking van de Bourtanger Schutters. Aanvang kermis attracties.
13.30 uur: Verkoop boeskolen op Molenplein waarvan de opbrengst voor een goed doel is. Aan de kolenverkoop is een verloting verbonden met een prijs van €100 contant.
17.00 uur: Afsluiting van alle jaarmarktactiviteiten, behalve de kermis die ook ‘s avonds geopend is.

Zondag 25 september:
13.00 uur: Aanvang kermis tot en met de avond.

De organisatie beschikt over een eigen website - www.boeskoolmarkt.nl - met informatie voor zowel publiek als marktkooplieden. Bovendien is er beeldmateriaal van vorige markten te vinden.