De jarige Kea Sweertman-Looden uit Vlagtwedde kreeg de slingers omgehangen voor haar 100e verjaardag. (foto: Auniek Klijnstra)
De jarige Kea Sweertman-Looden uit Vlagtwedde kreeg de slingers omgehangen voor haar 100e verjaardag. (foto: Auniek Klijnstra)

Kea Sweertman-Looden viert haar 100e verjaardag

Algemeen

VLAGTWEDDE - Foskea Sweertman-Looden uit Vlagtwedde heeft vandaag de respectabele leeftijd van 100 jaar bereikt.  

Foskea Looden wordt op 12 september 1922 geboren in Veelerveen als oudste kind in een gezin met in totaal zes kinderen. Naast de eeuwelinge leven ook haar twee jongste broers nog steeds. Op haar 17e trouwt ze met Hinderk Sweertman en ze blijven in Veelerveen wonen. Naast de zorg voor de kinderen maakt Kea ook jarenlang de plaatselijke lagere school schoon. Nadat haar man in 1992 overlijdt blijft ze nog een tijdje in Veelerveen woont, maar verhuist daarna naar Vlagtwedde. Tot drie jaar geleden woonde ze nog zelfstandig, nu woont ze in De Bolderbörg. Van 2002 tot zijn overlijden in 2015 heeft ze nog een relatie gehad met Willie Huttinga. 

Samen met Hinderk krijgt drie dochters, waarvan één is geadopteerd. Inmiddels is de familie uitgebreid met zeven kleinkinderen, elf achterkleinkinderen en twee achterachterkleinkinderen. Ondanks haar gevorderde leeftijd staat Kea nog vol in het leven. ,,Het lopen gaat eigenlijk niet meer, maar voor de rest is ze nog redelijk gezond’’, aldus haar kleindochter. De verjaardag is door de familie gevierd. ,,De hele dag door was er wel bezoek.’’ Vanochtend heeft Kea bezoek gehad van burgemeester Jaap Velema, die haar namens de gemeente Westerwolde heeft gefeliciteerd en een ingelijste geboorteakte voor de jarige meenam. Ook zijn er felicitaties gekomen van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima.