Afien Leenman-Feddema uit Musselkanaal is zondag 100 jaar geworden. (foto: André Dümmer)
Afien Leenman-Feddema uit Musselkanaal is zondag 100 jaar geworden. (foto: André Dümmer)

Afien Leenman-Feddema viert haar 100e verjaardag

Algemeen

MUSSELKANAAL - Afien Leenman-Feddema uit Musselkanaal heeft zondag de respectabele leeftijd van 100 jaar bereikt.  

Afien Feddema wordt op 13 maart 1922 geboren in Batavia, tegenwoordig beter bekend als Jakarta, de hoofdstad van Indonesië. Ze brengt haar jeugd met haar ouders en broer door in voormalig Nederlands-Indië, waar haar vader werkt voor BPM (Bataafse Petroleum Maatschappij). Als Afien 12 jaar is verhuist ze naar Nederland, waar ze in Den Haag terecht komt. Daar gaat ze naar school en volgt ze een studie aan de Hogere Handelsschool. Het gezin moet in de Tweede Wereldoorlog gedwongen hun huis uit op last van de Duitsers, waarna ze de rest van de oorlog in Arnhem doorbrengen. 

Later ontmoet ze Theo Leenman, met wie ze in 1949 trouwt. De twee blijven na hun huwelijk in Den Haag wonen, waar Afien bij verschillende bedrijven werkzaam is als secretaresse. Dertig jaar geleden besluiten de twee naar Buinerveen te verhuizen, waar ze samen nog zes jaar gelukkig zijn. Na het overlijden van Theo besluit Afien kleiner te gaan wonen en ze vindt een huis in Musselkanaal. Samen met haar man krijgt Afien drie zoons. Inmiddels is de familie uitgebreid met zeven kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. 

Afien staat ondanks haar gevorderde leeftijd nog midden in het leven. Ze leest nog elke dag de krant en diverse tijdschriften en ook mag ze graag kruiswoordpuzzels maken. In het verleden heeft ze ook veel gereisd en Afien is een echte hondenliefhebber. Ze heeft in de loop der jaren dan ook verschillende honden gehad. Op haar verjaardag heeft Afien naast haar familie ook bezoek gehad van locoburgemeester Goedhart Borgesius van de gemeente Stadskanaal.