De plannen voor een Knarrenhof in Stadskanaal staan al langere tijd in de steigers.
De plannen voor een Knarrenhof in Stadskanaal staan al langere tijd in de steigers.

Woonhof Stadskanaal zoekt nieuwe secretaris

Algemeen

STADSKANAAL - Inwoners uit de regio Stadskanaal zijn twee jaar geleden gestart met de voorbereidingen voor de realisatie van een woonhof. Ze willen nabij het centrum een hofje bouwen waarin de bewoners omzien naar elkaar. 

Omdat het langer duurt dan voorzien, moeten de initiatiefnemers op zoek naar een nieuwe secretaris. Betty Smit-Engelse heeft namelijk een geschikte woning aangeboden gekregen in Oosterwolde. Binnenkort vertrekt ze uit Nieuw-Buinen. ,,Heel graag zouden we willen wonen in Stadskanaal. Maar de bouw van het woonhof komt te laat. Mede om medische redenen kunnen we de woning in het Drents-Friese Wold niet weigeren.” 

Knarrenhof
De initiatiefnemers streven naar een woonhof met een mix van huur, sociale koop en duurdere koop voor twintig tot dertig huishoudens van alle generaties. In Stichting Knarrenhof hebben ze een partner gevonden. Smit vertelt dat er rappe stappen zijn gezet: ,,We zijn op zoek gegaan naar geschikte plekken. Dit is vaak het euvel, maar niet in Stadskanaal. Stadskanaal boft met zoveel geschikte locaties.’’ Meer dan 132 belangstellenden staan inmiddels ingeschreven. ,,Animo is er genoeg. Veel mensenwillen gelijkvloers wonen, waarbij de bewoners naar elkaar omkijken.’’ Volgens Smit staat een lokale aannemer te trappelen om aan de gang te gaan. ,,Bij een besluit voor 1 mei wisten we zeker dat er betaalbare woningen zouden worden gebouwd. Maar het afgelopen jaar zijn de voorbereidingen vertraagd door de ruimtelijke procedures. Zoals in veel andere gemeenten duren de gesprekken over de grondprijs lang: er is nog steeds geen overeenstemming. En vanwege een recente uitspraak van de Hoge Raad weet de gemeente momenteel niet wat ze mag, kan en wil.’’

De initiatiefnemers laten zich echter niet ontmoedigen. ,,We hebben contact gelegd met Stichting Zo Willen Wij Wonen, een project van het Nationaal Programma Groningen. Ze steunen het bewonersinitiatief in Stadskanaal en helpen ons langs de bureaucratische obstakels.” Voor Betty Smit komt het woonhof echter te laat. De kopgroep zoekt een nieuwe secretarieel ondersteuner.

Belangstellenden kunnen zich melden bij Roelof Plieger via r.plieger@hetnet.nl.