Kunstenaar Siemen Dijkstra heeft de Culturele Prijs Drenthe 2022 gewonnen. (foto: provincie Drenthe)
Kunstenaar Siemen Dijkstra heeft de Culturele Prijs Drenthe 2022 gewonnen. (foto: provincie Drenthe)

Siemen Dijkstra wint Culturele Prijs Drenthe 2022

Algemeen

DRENTHE - Siemen Dijkstra heeft de Culturele Prijs Drenthe 2022 gewonnen. De kunstenaar is vrijdagmiddag in zijn atelier in Dwingeloo verrast door gedeputeerde Nelleke Vedelaar. 

Siemen Dijkstra is opgegroeid in Pesse en woont sinds zijn afstuderen aan de Groninger Academie Minerva in Dwingeloo. ,,Het Drentse landschap inspireert hem tot razendknappe kleurenhoutsneden. Maar ook zijn zorg om de steeds groter wordende druk op dat landschap is een bron van inspiratie. Siemen Dijkstra is een geëngageerd kunstenaar’’, aldus Annette Timmer, voorzitter van de adviescommissie. Volgens Nelleke Vedelaar heeft het college van Gedeputeerde Staten niet lang na jhoeven denken over de winnaar: ,,Siemen weet met zijn unieke techniek van reductiehoutsnede de verschillende kanten van het Drentse landschap vast te leggen. Zijn werk laat zowel de huidige natuurgebieden en productielandschappen zien als reconstructies van landschappen die niet meer bestaan.’’

De tweejaarlijkse Culturele Prijs, een bronzen legpenning en 10.000 euro, is sinds 1955 de belangrijkste onderscheiding van de provincie Drenthe. De afgelopen jaren is de oeuvreprijs onder anderen naar naar Harry Cock (2018), Cor Kalfsbeek (2016) en Gerard Stout (2014) gegaan. In 2020 is de Culturele Prijs toegekend aan Daniël Lohues. Die uitreiking is vanwege de beperkende coronamaatregelen uitgesteld. Op maandag 11 april mag Dijkstra de prijs in ontvangst nemen tijdens een feestelijk programma in het ATLAS Theater in Emmen. Om gezondheidsreden kan Lohues niet aanwezig zijn. In het programma wordt wel een eerbetoon gebracht aan de zanger, muzikant en schrijver uit Erica. Ook zal bekend worden gemaakt wie van de drie genomineerden de winnaar is van de Talentprijs 2022 van Kunst & Cultuur Drenthe.