Mezzo Esther Kuiper is een van de solisten tijdens het Stabat Mater in concertboerderij d'Rentmeester.
Mezzo Esther Kuiper is een van de solisten tijdens het Stabat Mater in concertboerderij d'Rentmeester.

Stabat Mater bij Klassiek in ‘t Veen

Algemeen

VALTHERMOND – Klassiek in ‘t Veen presenteert op zaterdag 12 februari het intieme Stabat Mater van Giovanni Battisto Pergolesi in concertboerderij d’Rentmeester in Valthermond.

Dit werk geschreven voor twee zangstemmen, kleine strijkersbezetting en continuo wordt uitgevoerd met begeleiding van accordeon en cello. De bewerking voor accordeon met zijn vele registers is daarvoor zeer geschikt. Vincent van Amsterdam, winnaar van de Dutch Classical Talent Award in 2016 en genomineerd voor de Nederlandse Muziekprijs, heeft deze bewerking op zich genomen. Samen met zijn partner, mezzo Esther Kuiper (leerling van Marion van den Akker), sopraan Titia van Heyst en cellist Diederik van Dijk wordt het Stabat Mater uitgevoerd. Als opwarmer is er een kort voorprogramma waarin de 3e gambasonate van Bach op cello wordt uitgevoerd en waar enkele delen uit de Goldbergvariaties van Bach ten gehore worden gebracht die Van Amsterdam ook bewerkt heeft voor accordeon. 

Sopraan Titia van Heyst is een veelzijdige sopraan en zeer actief in het oratoriumvak. Ze zingt de grote werken van Bach zoals de Matthäus Passion, Ein Deutsches Requiem van Brahms en Mozart’s Exsultate Jubilate. Mezzo Esther Kuiper voelt zich thuis in zowel opera, oratoria en liedrepertoire en zingt verschillende stijlperioden, van barok tot hedendaags. Ze vertolkt operarollen bij de NTR Zaterdagmatinees en De Nationale Opera. Vincent van Amsterdam studeerde cum laude af aan het Fontys Instituut in Tilburg en is als docent verbonden aan ditzelfde conservatorium. Cellist Diederik van Dijk maakt deel uit van de ensembles Combattimento en de Van Swieten Society en speelt van het Concertgebouw tot North Sea Jazz. Hij speelt met het Orkest van de 18e Eeuw en het Metropole Orkest en maakt in Canada deel uit van het kamermuziekfestival Gros Morne Summer Music.

Concertboerderij d’Rentmeester is te vinden aan het Zuiderdiep 279 in Valthermond. Het concert, dat is uitverkocht, begint om 20.00 uur.