Het ontwerp voor de nieuwe stadstuin in Stadskanaal. (foto: gemeente Stadskanaal)
Het ontwerp voor de nieuwe stadstuin in Stadskanaal. (foto: gemeente Stadskanaal)

Werkzaamheden stadstuin starten in maart

Algemeen

STADSKANAAL - De werkzaamheden op het Europaplein in Stadskanaal beginnen in de tweede week van maart. 

Dat is later dan verwacht: eigenlijk zou de aanpak van het plein afgelopen najaar starten. Dit komt door vertraging in de levering van benodigde materialen als gevolg van de coronacrisis. De planning voor de transformatie van het Europaplein is daarom aangepast.

Veel groen
Het Europaplein in Stadskanaal wordt omgetoverd tot een stadstuin, waar bezoekers aangenaam kunnen verblijven én die als essentiële klimaatbuffer gaat dienen. Het plein moet uiteindelijk een stadstuin vormen met veel groen, ruimte voor kleine evenementen en een goede integratie met de fietsstraat en daarmee een mooie aansluiting op het Raadhuisplein. De stadstuin is belangrijk voor een aangenaam verblijf in het centrum en draagt bij aan de sfeer. 

Binnen het project Centrumvernieuwing Stadskanaal was voor het Europaplein alleen geld gereserveerd voor de Kiepkörf en de Eurostate, maar niet voor het Europaplein zelf. Door geld vanuit de Regiodeal Oost Groningen kan ook het plein zelf aangepakt worden, wat zorgt voor een aantrekkelijk, leefbaar, groen en toekomstbestendig centrum. Wethouder Goedhart Borgesius: ,,Prachtig dat we met geld vanuit de Regiodeal ook het Europaplein zelf kunnen aanpakken. De stadstuin vormt straks een mooie groene bijdrage aan de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van het hele centrum.’’ In juli heeft de gemeenteraad akkoord gegeven voor de plannen. 

Klimaatbuffer
Het ontwerp levert een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid en de aantrekkelijkheid van het centrum. Het groen, en dan met name de boombeplanting, is belangrijk voor een aangenaam verblijf in de openbare ruimte. Maar het is ook essentieel als klimaatbuffer in het stedelijk gebied. Een stenige omgeving veroorzaakt in de zomer veel hittestress doordat de warmte cumuleert in de bestratingen. Door de stedelijke omgeving blijft de warmte hier relatief lang hangen. Bij een robuuste groenopzet zal de verdamping van water uit het groen op warme dagen een belangrijke verkoeling bieden.

De werkzaamheden starten in maart en worden begin juni afgerond. De transformatie van plein naar stadstuin start met het opruimen en leeghalen. Daarna is het gereed voor de nieuwe aanleg.