Afbeelding

Klassiek in ‘t Veen viert 20-jarig bestaan

Algemeen

VALTHERMOND - Stichting Klassiek in ‘t Veen bestaat 20 jaar en dat wordt de komende weken gevierd met twee bijzondere optredens in concertboerderij d’Rentmeester in Valthermond. 

Éminence grise Jos van Immerseel, dirigent en pianist, brengt ter gelegenheid van dit jubileum - en ter nagedachtenis aan zijn goede vriend pianist Rian de Waal - op zondag 14 november een klavecimbel lecture-recital met werken van Bach. Hij speelt op een klavecimbel uit 2001 onder meer de Sonate d moll, BWV 964 (naar de a moll Sonate BWV 1003 voor viool), Preludium, Fuge und Allegro, Es Dur, BWV 998. 

Van Immerseel kreeg zijn muzikale opleiding van Eugène Traey (piano), Flor Peeters (orgel), Luzie Frateur(zang) en Daniel Sternefeld (orkestdirectie). Hij vervolgde met eigen studie in de organologie en de historische pianoforte en stichtte het Collegium Musicum (1964-1968), dat zich toelegde op het Renaissance- en barokrepertoire. Op het klavecimbelconcours van Parijs in 1973 werd hij tot laureaat bekroond. Jos van Immerseel werd daarna een internationaal erkend solist en in 1985 startte hij het ensemble Anima Eterna, vanaf 1987 Anima Eterna Brugge geheten. Dit strijkersensemble in barokmuziek evolueerde tot een symfonisch orkest en legde zich toe op het klassiek, romantisch en vroegmodern repertoire. Het ensemble werd aangenomen als ‘huisorkest’ door het Brugse Concertgebouw. 

In 2004 en 2006 maakte Van Immerseel samen met De Waal een Europese tournee met orkest en Liszts Totentanz en het pianoconcert in a klein van Grieg. De cd van deze tournee kreeg de Grand Prix du Disque de l’Académie Charles Cros en werd genomineerd voor de Preise der Deutschen Schallplattenkritik. Kort geleden is een verzamelcassette met 7 cd’s verschenen met opnamen van Anima Eterna. Deze reeks begint met Totentanz van Liszt, gespeeld door Rian de Waal.

Concertboerderij d’Rentmeester is te vinden aan het Zuiderdiep 279 in Valthermond. Het concert begint om 15.00 uur. Kaarten bestellen kan via 06-21683348, info@klassiekintveen.nl of www.klassiekintveen.nl/contact.