Loco-burgemeester Jasmijn Veerbeek (links op plateau) plantte samen met Jaylinn Zwiers en Alexia Buurmans de eerste plantjes. (foto: André Dümmer)
Loco-burgemeester Jasmijn Veerbeek (links op plateau) plantte samen met Jaylinn Zwiers en Alexia Buurmans de eerste plantjes. (foto: André Dümmer)

OBS De Klister start met vergroenen schoolplein

Algemeen

NIEUW-BUINEN - Tegels eruit, groen erin. Onder dit motto gingen de leerlingen van OBS De Klister in Nieuw-Buinen vandaag aan de slag op hun schoolplein. 

Op verschillende plekken zijn de tegels vervangen door bijvriendelijke beplanting met soorten als knoopkruid, beemdkroon en veldsalie. De kinderraad van de gemeente Borger-Odoorn gaf in hun eerste vergadering ook aan dat ze groenere schoolpleinen willen. Loco-kinderburgemeester Jasmijn Veerbeek gaf daarom vanmiddag het startsein voor de vergroening van het plein in Nieuw-Buinen. Zij plantte het eerste plantje. Wethouders Albert Trip en Freek Buitelaar waren hierbij aanwezig.

Klimaatbeheersing en biodiversiteit
De vergroening van de schoolpleinen is een initiatief van Landschapsbeheer Drenthe, IVN Regio Noord en de gemeente Borger-Odoorn. Het is goed voor de biodiversiteit en trekt belangrijke insecten aan, zoals bijen en vlinders. Daarnaast wordt het op veel schoolpleinen snel te snel warm en groen zorgt voor verkoeling. Pieter Posthumus was namens Landschapsbeheer Drenthe aanwezig in Nieuw-Buinen: ,,Op deze wijze kunnen wij het stokje mooi overdragen aan de volgende generatie. Het zorgt bij de jeugd voor bewustwording op het gebied van klimaatbeheersing en biodiversiteit.’’

Bijles
Naast het schoolplein in Nieuw-Buinen is er de wens om op meer scholen in de gemeenten Borger-Odoorn en in Hoogeveen de schop de grond in te laten gaan vanuit het project Bijles. Het project heeft daarmee een eerste aanzet gegeven om de inrichting van pleinen in de gemeentes verder te gaan vergroenen.

Bijles wordt gefinancierd door de provincie Drenthe en de gemeente Borger-Odoorn. Kijk voor meer informatie op www.lbdrenthe.nl/bijles.