Na afloop van de bijeenkomst konden alle bezoekers een kaarsje aansteken. (foto: Auniek Klijnstra)
Na afloop van de bijeenkomst konden alle bezoekers een kaarsje aansteken. (foto: Auniek Klijnstra)

Knoalsters bieden Oekraïense vluchtelingen in stilte steun

Algemeen

STADSKANAAL - Het was zaterdag precies twee jaar geleden dat Rusland de Oekraïne binnen viel. Reden voor Stichting Vrienden Semsstraatkerk om stil te staan bij deze gebeurtenis.

Om iedereen die daar behoefte aan heeft in de gelegenheid te stellen daar op hun eigen manier aandacht aan te geven was iedereen welkom in de Semsstraatkerk. ,,En daar is goed gehoor aan gegeven: zo’n zeventig mensen waren aanwezig om het sobere programma bij te wonen. Dat was een mooie opkomst en vooral een echte steunbetuiging voor de Oekraïense vluchtelingen’’, blikt Grieta Vosselman terug. Er was dit jaar voor gekozen om het programma voor en met hulp van Oekraïeners samen te stellen. Nadat wethouder Ingrid Sterenborg van Stadskanaal de avond had geopend werd het woord gegeven aan Maksym Denin uit Onstwedde, die een woord van hoop uitsprak. Het 18-jarige pianotalent Tetiana Grigorenko zorgde voor de muzikale omlijsting. 

De bijeenkomst werd afgesloten met het spelen van het Oekraïense volkslied, waarna alle bezoekers in de gelegenheid werden gesteld om een kaarsje aan te steken. ,,We hebben na afloop veel reacties van bezoekers gehad dat ze het behoorlijk indrukwekkend vonden.’’ De collecte leverde een mooi bedrag van bijna 500 euro op, wat rechtstreeks naar Oekraïne zal gaan. Bovendien stelde kunstenaar Anne Lamfers spontaan drie schilderijen beschikbaar die verkocht mogen worden en waarvan de opbrengst eveneens naar Oekraïne zal gaan. ,,De schilderijen hangen momenteel in Ons Huis achter de kerk. Mensen die geïnteresseerd zijn in een van de werken kunnen contact met ons opnemen.’’