De Oekraïners worden nu nog opgevangen in woonunits aan de Kathodeweg. (foto: gemeente Stadskanaal)
De Oekraïners worden nu nog opgevangen in woonunits aan de Kathodeweg. (foto: gemeente Stadskanaal)

Nieuwe locatie voor opvang Oekraïners in Stadskanaal

Algemeen

STADSKANAAL - Er komt een nieuwe plek voor de opvang van ontheemden uit Oekraïne op het grasveld aan de Sportparklaan-Olympialaan in Stadskanaal. De verwachting is dat de locatie daar tot het voorjaar van 2025 blijft staan. 

De ontheemden die nu aan de Kathodeweg in Stadskanaal en in het City Hotel verblijven verhuizen eind dit jaar of begin volgend jaar naar deze locatie. Wethouder Ingrid Sterenborg: ,,We willen de ontheemden uit de Oekraïne op een goede manier op kunnen vangen. Voor de periode tot 2025 kan dat voor de mensen die nu nog op de Kathodeweg en in het City Hotel verblijven op deze nieuwe plek. We hopen daarnaast nog een goede plek te vinden voor de lange termijn voor alle Oekraïners die in onze gemeente verblijven.’’

Sinds de zomer van 2022 woont een deel van de ontheemden uit Oekraïne aan de Kathodeweg. De bebouwing was bedoeld voor tijdelijke bewoning en is na bijna anderhalf jaar niet langer goed genoeg om te wonen. Daarom is de gemeente op zoek gegaan naar een beter onderkomen voor deze mensen. De gemeente plaatst daarvoor op de nieuwe plek woonunits. Het gaat om ongeveer zestig units waar in totaal ongeveer 120 mensen komen te wonen. Die komen te staan op het grasveld aan de Sportparklaan-Olympialaan, dat grenst aan de rotonde Atlantislaan-Dr. Kinglaan-Amerikalaan.

Locatie voor de lange termijn
De Oekraïense bewoners die in de gemeente Stadskanaal verblijven wonen nu nog op vijf plekken in de gemeente: de Kathodeweg, het City Hotel, aan de Navolaan, op camping De Sikkenberg en camping De Kapschuur. De gemeente is bezig met het uitwerken van plannen voor één locatie voor alle Oekraïense inwoners. Die locatie is nog niet gevonden.

De gemeente organiseert voor omwonenden en andere belangstellenden een informatieavond op dinsdag 26 september in het gemeentehuis in Stadskanaal. De bijeenkomst begint om 19.30 uur.