De Oekraïnse vlag wappert naast de vlag van Groningen en Stadskanaal voor het gemeentehuis. (foto: gemeente Stadskanaal)
De Oekraïnse vlag wappert naast de vlag van Groningen en Stadskanaal voor het gemeentehuis. (foto: gemeente Stadskanaal)

Stadskanaal neemt motie aan voor opvang Oekraïners

Algemeen

STADSKANAAL - De gemeenteraad van Stadskanaal heeft maandagavond een motie aangenomen waarin de gemeente gevraagd wordt onderzoek te doen naar opvang van Oekraïense vluchtelingen.

De motie is op initiatief van de ChristenUnie Stadskanaal ingediend met raadsbrede steun. Hierin wordt de gemeente gevraagd onderzoek te doen hoe vluchtelingen opgevangen kunnen worden en ook in gesprek te gaan met maatschappelijke organisaties zoals kerken. Door de Russische inval in Oekraïne is er een grote stroom vluchtelingen, met name vrouwen en kinderen, op gang gekomen. ,,Er hebben zich inmiddels al vluchtelingen uit Oekraïne gemeld bij het AZC in Ter Apel. Stadskanaal moet een gastvrije en barmhartige gemeente willen zijn’’, zegt ChristenUnie-fractievoorzitter Bert van Beek namens de partijen. 

De gemeente liet bij monde van wethouder Marc Verschuren weten de motie verder te zullen uitwerken. ,,Dit is een mooi signaal van barmhartigheid. Er hebben zich bovendien ook al mensen gemeld die gastgezin willen zijn.’’ De gemeente laat zien dat Oekraïne gesteund wordt door de Oekraïense vlag die sinds maandag voor het gemeentehuis in Stadskanaal hangt en Theater Geert Teis licht in de avonduren blauw-geel op. ,,Onze gedachten zijn bij de Oekraïners!’’, aldus burgemeester Klaas Sloots.

Inmiddels hebben alle Groningse gemeenten laten weten op zoek te gaan naar opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen. Dat hebben de burgemeester maandagavond besloten tijdens een extra overleg van de Veiligheidsregio Groningen.