Bram Buigel is voor het tweede achtereenvolgende jaar op rij op weg naar de winst tijdens de Boomkroonpadcross. (foto: Zeger Zeilemaker)
Bram Buigel is voor het tweede achtereenvolgende jaar op rij op weg naar de winst tijdens de Boomkroonpadcross. (foto: Zeger Zeilemaker)

Bram Buigel en Lisanne Wiggers winnen Boomkroonpadcross

Sport

DROUWEN - Bram Buigel en Lisanne Wiggers hebben zaterdag de Boomkroonpadcross in Drouwen op hun naam geschreven. 

Ondanks de vele natte herfstdagen voorafgaand aan de cross, onderdeel van het UNESCO Geopark Hondsrug Crosscircuit, waren de omstandigheden de lopers goed gezind. Na een erg koude vorige editie was het nu een grijzige, maar droge hardloopwedstrijd. Het uitdagende parkoers lag er dan ook uitstekend bij, met hier en daar een dikke laag met bladeren of een modderplas. De lopers konden kiezen uit de korte versie van 5 kilometer en een langere versie van 9 kilometer.

Vanaf de start gingen de 250 deelnemers over brede paden het bos in, waar deze al snel kronkelpaden werden. Na het eerste deel gingen de lopers van de 5 kilometer rechtsaf het pittige mountainbikeparcours op met aardig wat hoogteverschillen, de lopers voor de 9 kilometer gingen linksaf het bos in waar ze werden getrakteerd met diverse obstakels door omgevallen bomen die met gemak door alle lopers werden overwonnen. Ook zij sloten af langs het Gasselterveld met behoorlijk pittige klimmetjes, waarna het via mooie paden richting de finish vlakbij het Boomkroonpad ging.

Bij de junioren was Ate Clobus uit Anderen in een snelle tijd van 19 minuten en 51 seconden de snelste man en Maren Bouwmeester uit Assen de snelste dame na 24 minuten en 49 seconden. Bij de volwassenen op de korte afstand was Nando Kramer uit Peize de snelste man in 18 minuten en 43 seconden en won Sabine Spreen uit Rolde bij de vrouwen na 22 minuten en 1 seconde. Bram Buigel uit Groningen won de lange afstand bij de heren in 33 minuten en 56 seconden en Lisanne Wiggers uit Engelbert was de snelste bij de dames met een tijd van 41 minuten en 22 seconden. 

De volgende loop van het UNESCO Geopark Hondsrug Crosscircuit is op zondag 17 december in Gasselte.