Alie Noorlag. (eigen foto)
Alie Noorlag. (eigen foto)

Verhalenavond over Drouwen in oorlogstijd

Algemeen

DROUWEN - De werkgroep Drouwen, Bronneger en Bronnegerveen in de Tweede Wereldoorlog organiseert op vrijdag 12 april opnieuw een avond vol verhalen uit de oorlogsjaren in dorpshuis Meester Hekman Hoes in Drouwen. 

Op de bevrijdingsdag van Drouwen (12 april 1945) wordt er 79 jaar later onder meer gesproken over het feit dat de bevrijding op heel veel plekken nooit is gevierd. Er werd zelfs in de jaren daarna bijna nooit meer over gesproken, laat staan gevlagd. Drs. Alie Noorlag uit Vlagtwedde schreef verschillende boeken over de oorlog, waaronder ‘Een leven lang gezwegen’ met getuigenissen van NSB’ers en hun familie. Zij studeerde Communicatiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen en is verbonden aan de Gedenkstätte Esterwegen, die aan de vijftien Emslandkampen en hun slachtoffers herinnert. Noorlag wil de stilte die er over dit beladen onderwerp heerst graag doorbreken en hoopt dat haar boek bijdraagt aan het loslaten van zwart-wit denken.

Geertje Hadderingh-Scholtmeijer uit Gasselte groeide tijdens de oorlog op als mondige boerendochter uit Bronneger en is ook nu nog uitgesproken als het gaat om het oorlogsverleden van deze dorpen. Een andere tafelgast is Frederik Dillingh uit Drouwen. Hij woonde tijdens de oorlogsjaren in Bronneger en net als Geertje kan hij het echte verhaal van de bevrijding vertellen. Ook stond hij als jonge jongen naast het Duitse vliegtuig dat op 1 januari 1945 brandend over zijn hoofd scheerde en vlak bij zijn ouderlijk huis in Bronneger een fatale noodlanding maakte. Yannic Wethly is algemeen bestuurslid van de Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe. Hun doel is om de vliegtuigcrashes en de luchtoorlog boven Drenthe ten tijde van de Tweede Wereldoorlog te bestuderen en de resultaten daarvan te documenteren en te presenteren. Harrie Koning uit Stadskanaal is van beroep schilder, maar heeft een passie voor het zoeken naar vliegtuigwrakken uit de Tweede Wereldoorlog. 

De gratis verhalenavond begint om 20.00 uur. Gezien de grote belangstelling voor een eerdere Verhalenavond in 2020 wordt belangstellenden gevraagd zich vooraf aan te melden via bevrijdingdrouwen@gmail.com. De avond is een voorbode van de activiteiten die de werkgroep volgend jaar wil organiseren in het kader van 80 jaar bevrijding.