De vlammen komen uit het dak van buurtcentrum Maarswold. (foto: Persbureau Groningen)
De vlammen komen uit het dak van buurtcentrum Maarswold. (foto: Persbureau Groningen)

UPDATE: Brand legt buurtcentrum Maarswold deels in de as

Algemeen

STADSKANAAL - Buurtcentrum Maarswold in Stadskanaal is zaterdagnacht deels in de as gelegd door een grote brand. 

De melding kwam halverwege de nacht binnen bij de brandweer. Op het moment dat de brand uitbrak waren er in de kinderopvang, die in hetzelfde gebouw is gehuisvest, vier kinderen en twee medewerkers aanwezig. Zij moesten over een hek klimmen om veilig bij de brand weg te komen. Daar werden ze opgevangen door de brandweer. De brandweer uit Stadskanaal kreeg hulp van collega’s uit omliggende plaatsen, waardoor voorkomen kon worden dat het hele pand uitbrandde. Wel liep het buurtcentrum forse schade op. 

Beheerder Mark Heeren is aangeslagen. ,,Van binnen ben ik gebroken. Alles wat we in vier jaar tijd hebben opgebouwd is weg. Ons levenswerk is naar de knoppen.’’ Hij is blij met de vele blijken van aandacht. ,,Er wordt van alle kanten enorm met ons meegeleefd, dat is wel een mooi hart onder de riem.’’ Heeren vindt het vooral triest voor de bewoners van de wijk. ,,Die hebben geen plek meer om elkaar te ontmoeten. Ik ben daarom zelf een rondje gaan lopen in de wijk, want ik ken iedereen. Normaliter was hier van maandag tot en met vrijdag altijd wel iets te doen.’’ Hij hoopt dan ook dat de gemeente op korte termijn iets kan regelen voor het buurtcentrum. 

Burgemeester Klaas Sloots, die zondagochtend zelf een kijkje kwam nemen bij het buurtcentrum, laat weten dat de gemeente zich maximaal zal inspannen voor de wijkraad. Het buurtcentrum zou in maart 2024 sowieso al naar een andere plek gaan. ,,Zij hebben een belangrijke functie in de wijk, dus het staat voor ons voorop dat zij geholpen worden. Maar dat geldt ook voor de andere gebruikers van het gebouw: kinderopvang Mamasthee, muziekvereniging Crescendo en Veilig Verkeer Nederland. We willen niemand in de kou laten staan.’’ 

Ook bij muziekvereniging Crescendo is de schade groot. ,,Zoals het nu lijkt kunnen veel instrumenten, uniformen en het archief van onze bladmuziek als verloren beschouwd worden. De ruimte stond vol rook en dat krijg je er nooit meer uit. Naast onze repetitieruimte hebben we er ook onze kantine, vergaderruimte. Ons hele verenigingsleven speelt zich daar af. Deze brand kan, als het verkeerd uitpakt, zomaar onze nekslag zijn. En dan moeten we ook nog op zoek naar een nieuwe locatie, dat is al moeilijk genoeg’’, zegt voorzitter Stieneke Gersonius.  

Onderzoek
Het lijkt er op dat de brand is ontstaan in een prullenbak en dat het vuur is overgeslagen op het buurtcentrum. Brandstichting wordt daarom niet uitgesloten. Er wordt sporenonderzoek gedaan, er is een buurtonderzoek gestart en er wordt gekeken of camerabeelden kunnen worden veilig gesteld. De politie is daarnaast op zoek naar twee personen, mogelijk jongeren, die iemand zouden hebben gevraagd om de politie te bellen. Zij weten mogelijk meer over de oorzaak van de brand en de politie wil hen graag spreken.

Daarnaast wordt iedereen gevraagd die camerabeelden heeft of iemand heeft gezien in de omgeving van de brand die opmerkelijk gedrag heeft vertoond contact op te nemen met de politie. Dat kan via 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000).