De vijf museumadviseurs: Huguette Estourgie, Nicky Günther, Heidi Renkema, Marjon Edzes (directeur) en Jisca Legemaat. (eigen foto)
De vijf museumadviseurs: Huguette Estourgie, Nicky Günther, Heidi Renkema, Marjon Edzes (directeur) en Jisca Legemaat. (eigen foto)

Sterke Musea Groningen kent goede start

Algemeen

REGIO - De Coöperatie Sterke Musea Groningen is tevreden over de opstart van de organisatie. 

De coöperatie wil de gehele museale sector in de provincie Groningen versterken door advies te geven en praktische ondersteuning te bieden bijvoorbeeld op gebied van educatie, fondsenwerving en planvorming. In april is het dienstverband van de medewerkers gestart. Er lopen nu adviestrajecten bij 22 musea en er is al 700.000 euro aan subsidie voor deze musea binnengehaald. 

De vijf parttime museumadviseurs werken aan projecten zoals de verhuizing van het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal naar de plaatselijke bibliotheek, een nieuw dak voor Stelmakerij Wever in Mussel, een lift voor het Victory Museum in Grootegast, het transformeren van het depot tot museumzalen bij Rijtuigenmuseum Nienoord in Leek, een nieuwe inrichting voor het Nationaal Bus Museum in Hoogezand en een verhoging van de bezoekersaantallen bij de Heritage Hangar van Vliegveld Museum Oostwold. Er zijn plannen in de maak om in 2023 de musea te helpen met de verduurzaming van de gebouwen.

Sterke Musea is een Toukomstproject van het Nationaal Programma Groningen. De Coöperatie heeft budget gekregen om tien jaar lang de 120 musea in stad en provincie Groningen te steunen. Musea die nog geen lid zijn kunnen zich aanmelden. Zij kunnen op de volgende ledenvergadering, die plaatsvindt op maandag 23 januari, toetreden als lid.