Afbeelding

PvdA en Leefbaar Borger-Odoorn: buurtwinkels en dorpssupermarkten in de benen houden

Algemeen

EXLOO - De Partij van de Arbeid Borger-Odoorn en Leefbaar Borger-Odoorn willen actie richting Den Haag om buurtwinkels en dorpssupermarkten te steunen. 

Beide partijen krijgen steeds meer berichten dat buurtwinkels stoppen of willen stoppen. Ze vinden dit enorm schadelijk voor de leefbaarheid in de dorpen. Met name ouderen en minder mobiele mensen zijn afhankelijk van de plaatselijke buurtwinkels zoals de bakker, slager en dorpssupermarkt. 

Raadsleden Peter Zwiers (PvdA) en Bianca Haan (Leefbaar Borger-Odoorn) hebben daarom samen een voorstel gemaakt om het college van burgemeester en wethouders op te roepen via de P10 in actie te komen richting het Rijk. In de P10 zijn de grootste plattelandsgemeenten verenigd. De gemeente kan de lokale winkels niet alleen steunen, die steun zal vanuit het Rijk moeten komen. Zwiers en Haan vinden dat het Rijk onvoldoende oog heeft voor de problemen op het platteland. ,,De buurtwinkels en dorpssupermarkten zijn meer dan een winkel, zij zijn enorm belangrijk om de dorpen in Borger-Odoorn aantrekkelijk te houden.’’

Op initiatief van Gemeentebelangen Borger-Odoorn is toegevoegd dat er ook via de Vereniging Drentse Gemeenten wordt ingezet op actie richting Den Haag. De motie heeft een brede meerderheid gekregen. Alleen D66 stemde tegen de motie, alle andere partijen stemden voor.