Ook de Oude Stelmakerij in Sellingen opent komend weekend haar deuren. (eigen foto)
Ook de Oude Stelmakerij in Sellingen opent komend weekend haar deuren. (eigen foto)

Monumenten in Westerwolde worden opengesteld

Algemeen

WESTERWOLDE - Liefhebbers van monumentale gebouwen en objecten in het landschap kunnen op zaterdag 10 en zondag 11 september weer op verkenning in de gemeente Westerwolde tijdens de Open Monumentendagen. 

Ze kunnen plaatsen en objecten ontdekken waar ze tot nu toe overheen hebben gekeken, hun omgeving opnieuw ontdekken en kennismaken met enthousiaste bewoners of beheerders. Zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en zondag van 13.00 tot 16.00 zijn veel monumenten opengesteld. ,,Met twee jaar corona achter de boeg is het alweer drie jaar geleden dat zo’n mogelijkheid bestond. Reden temeer om hier gebruik van te maken in het 2e weekend van september’’, aldus Astrid Lüürssen van het organiserende comité.

De deelnemende gebouwen zijn vaak te herkennen aan een vlag of een spandoek tussen de bomen vlakbij de ingang.
Op zaterdag én zondag zijn de molens in Bellingwolde, Bourtange en Vriescheloo geopend, in Blijham kan de slingertuin van De Boscheplaatse bekeken worden, in Wedde de Burcht, in Oudeschans het museum en het Garnizoenskerkje en in Sellingen zijn de Oude Stelmakerij en de boerderij De Eendepoel vrij toegankelijk. In het fraaie Ter Borg kunnen bezoekers terecht bij de historische boerderijen nr. 1 en 3 en de schaapskooi en in het kader van het thema ‘Duurzaamheid’ is Ecodorp Land van Aine, landelijk gelegen aan het Ruiten-A-Kanaal, te bezoeken. Een rondleiding in de oude voormalige aardappelmeelfabriek is mogelijk op zaterdag- en zondagmiddag, maar hiervoor moeten belangstellenden zich wel vooraf aanmelden via receptie@ecodorplandvanaine.nl. De Protestantse kerken in Bellingwolde, Blijham, Wedde en Sellingen zijn alleen op zaterdag open, net als de molens in Veelerveen en Ter Haar.

Op vrijdag 9 september is een openingsavond gepland met aandacht voor het landelijke thema ‘Duurzaamheid duurt het langst’. Deze bijeenkomst vindt plaats in het nieuwe schoolgebouw van de Regionale Scholen Gemeenschap (RSG) in Ter Apel. Na een woord van welkom zal de aftrap worden verricht door de wethouder Giny Luth van de gemeente Westerwolde. Ook zijn er presentaties van de RSG en van een spreker van Ecodorp Land van Aine.