In en om de PKN-kerk in Nieuw-Buinen vinden komend weekend allerlei activiteiten plaats. (eigen foto)
In en om de PKN-kerk in Nieuw-Buinen vinden komend weekend allerlei activiteiten plaats. (eigen foto)

Kerk Nieuw-Buinen heeft plek voor iedereen

Algemeen

NIEUW-BUINEN - Rondom de kerk van de Protestantse Gemeente in Nieuw-Buinen bruist het op zaterdag 10 en zondag 11 september van de activiteiten tijdens de Open Monumentendagen.

Het weekend begint zaterdagmorgen om 10.00 uur met een grote rommelmarkt. Voor de kinderen is er een springkussen, een kleedjesmarkt en ze kunnen zich laten schminken. Oekraïners die zijn gehuisvest in het dorp presenteren zich met een kraam vol lekkere hapjes en in Het Tussendiep is er een verloting, een bloemenkraam en een boekenkraam. Voor de inwendige mens is er koffie met taart. De opbrengst van de markt wordt gebruikt om het kerkgebouw te verduurzamen. Daarnaast is de kerk open voor bezichtiging en er worden rondleidingen geven met uitleg over voorwerpen, rituelen, kerkelijke feestdagen en de rol van kerken in de huidige samenleving komt aan de orde. 

Op deze Open Monumentendag wordt er in de kerk gespeeld op het monumentale Van Oeckelen-orgel uit 1879 en de organist vertelt over de werking ervan. In de aula van uitvaartvereniging De Veenkoloniën zijn onlangs allerlei aanpassingen gedaan om tegemoet te komen aan de huidige, veranderende eisen bij begrafenissen en crematies. Zo is de opbaarkamer gemoderniseerd. Ook de aula is geopend voor bezichtiging. Naast al deze festiviteiten start de kerk zondagmorgen om 9.30 uur met een kerkdienst, die als thema ‘Aan tafel!’ heeft: aan tafel is er plaats voor iedereen, wordt ruimhartig gedeeld, gaat men in gesprek en hoort en ziet men elkaar met andere oren en ogen. Aansluitend wordt in Het Tussendiep koffie, thee en limonade geschonken. Om 11.30 uur starten een fietstocht en een voet- en volleybalspel. Binnen zijn verhalen te horen en foto’s te zien over Nieuw-Buinen en voor de kinderen staat het springkussen weer klaar. Na al deze activiteiten is het tijd (13.30-14.00 uur) om iedereen aan tafel uit te nodigen voor een eenvoudige maaltijd. 

De kerk van Nieuw-Buinen wil verbindend zijn in buurt en dorp en nodigt daarom iedereen uit om aan al deze activiteiten mee te doen.