Bezoekers kunnen een kijkje nemen in het LOFAR-gebied. (foto: Het Drentse Landschap/Aerophoto Eelde)
Bezoekers kunnen een kijkje nemen in het LOFAR-gebied. (foto: Het Drentse Landschap/Aerophoto Eelde)

Natuur en techniek in LOFAR-gebied

Algemeen

EXLOO - Stichting Het Drentse Landschap organiseert op donderdag 25 augustus een boeiende wandelexcursie door het LOFAR-gebied tussen Buinen en Exloo. 

Hoe kan het dat al die korte antennes samen met de grote zwarte boxen een telescoop vormen? En dan ook nog een hele grote? Deskundige gidsen vertellen over de techniek van de grootste radiotelescoop ter wereld. Daarnaast vertellen zij over de bijzondere natuur die zich hier in ruim 10 jaar heeft ontwikkeld. De kern van de telescoop staat op de superterp, een soort eilandje met daaromheen moeras. Wie weet zien de deelnemers een zeearend overvliegen of zwemt er een bever of otter voorbij. In dit gebied is altijd wat bijzonders te zien. De activiteit is geschikt voor volwassenen, aanmelden is niet nodig.

De 1,5 uur durende wandeling start om 13.00 uur in de bocht van de Beeksdijk, bij het kleine stenen gebouwtje. De Beeksdijk loopt parallel met de doorgaande weg tussen Buinen en Exloo. Let wel: de oostkant van de Beeksdijk (Regenhansdijk) is afgesloten voor verkeer.