Een kleurrijke stoet van deelnemers trok zaterdagmiddag weer door Ter Apel. (foto: André Dümmer)
Een kleurrijke stoet van deelnemers trok zaterdagmiddag weer door Ter Apel. (foto: André Dümmer)

Ter Apel viert carnaval in zomerse sferen

Algemeen

TER APEL – Het dorp Ter Apel was afgelopen weekend voor even weer ’t Klooster en de Wieke tijdens het Zomercarnaval. Ofwel, het domein van carnavalsvereniging De Kloosterwiekers, waarbij Prins Wim de Eerste de scepter mocht zwaaien. Ook de collega’s van De Bultruters waren onder leiding van Prins Wilfred de Eerste van de partij. 

En in plaats van een koude winterdag scheen er zaterdag een stralend zonnetje in het grensdorp. Hoogtepunt van het carnaval was de traditionele carnavalsoptocht. De grote stoet wagens zette zich zaterdagmiddag voor het eerst in 2,5 jaar weer in beweging, nadat Prins Wim de Eerste en burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde het startschot hadden gegeven. Onder zomerse weersomstandigheden was het goed toeven langs de route en de vrolijke en uitgelaten sfeer van de deelnemers werkte erg aanstekelijk bij het publiek. De bezoekers en deelnemers konden na 2,5 jaar eindelijk weer genieten van een groots carnavalsfeest. ,,Het zomercarnaval was een unieke, bijzondere en geweldige ervaring. De optocht was daardoor drukker bezocht door toeschouwers dan ooit tevoren en we hebben zeker de 30.000 bezoekers weer aangetikt’’, aldus Robert Dreier van De Kloosterwiekers. ,,Het grootse carnavalsfeest op het Dr. Mansholtpark compleet in festivalsferen aansluitend op de optocht was stijf uitverkocht en was fantastisch om op deze wijze mee te maken met de drie verschillende podia en een keur aan artiesten.’’ Op zondagmiddag konden de kinderen genieten van hun eigen carnavalsfeest met een show van de Leesleedies, die samen met De Kloosterwiekers op zoeken gingen naar Prins Carnaval. ‘s Avonds ging het feest vrolijk verder in de bomvolle feesttent. ,,Deze zomereditie heeft laten zien dat het carnaval in Ter Apel nog altijd springlevend is.’’  

De hoofdprijs bij de praalwagens ging naar Scouting Ter Apel. De tweede plaats was voor de wagen van OBS De Vlinder en De Johnnies eindigden als derde. Bij de grote loopgroepen ging de winst naar De Labbekakkers, voor Jan en Alleman en de Kloetjeklaaijers. Bij de kleine loopgroepen ontving Spik & Span de meeste punten, voor CV De Restantjes en Boekouw’s. De Tudebekjes wonnen de eerste prijs bij de kinderloopgroepen. De publieksprijs bij de loopgroepen was voor SWBS Pork en bij de praalwagens voor Scouting Ter Apel.

Ook bij De Bultruters was het Zomercarnaval weer een groot succes. ,,Zomercarnaval kenden we al, maar ook de optocht was een succes met vele vrolijke carnavalisten en mooie wagens’’, zegt Jonny Moesker. ,,Ook hadden we een aantal loopgroepen die mooi verkleed waren.’’ Het weekend werd vrijdagavond afgetrapt met Immer Hansi, Double DJ’s en DJ Erik Grevink en zaterdagochtend begon traditiegetrouw de optocht om 11.11 uur. Na een rondrit door het Bultrutersland sloot de optocht aan bij De Kloosterwiekers. ‘s Avonds was het altijd gezellige en gemoedelijke Bultruters Feestcafé met op het podium Partyband Solidair en DJ Erik Grevink. ,,Omdat er zaterdag ook wat groepen waren die naar andere feesten gingen is besloten om de prijsuitreiking van de optocht van De Bultruters op de 11e van de 11e te doen, de start van het volgende seizoen.’’ Het weekend werd zondagmiddag afgesloten met een kindercarnaval voor de kleine carnavalisten, waarbij Sander Ketels voor uitgebreid vermaak zorgde. Al met al een zeer geslaagd carnaval bij zomerse temperaturen.’’

Op zaterdag 18 februari 2023 hopen beide verenigingen weer op een reguliere manier het carnavalsfeest te kunnen vieren op ‘t Klooster en de Wieke en in Bultrutersland.