De vrijwilligers van de Opstapbus. (foto: gemeente Stadskanaal)
De vrijwilligers van de Opstapbus. (foto: gemeente Stadskanaal)

Vrijwilligers Op-Stapbus helpen Oekraïense vluchtelingen aan paspoort

Algemeen

STADSKANAAL - Zes vrijwilligers van de Op-Stapbus Zuidoost-Groningen hebben het mogelijk gemaakt dat zo’n veertig Oekraïense vluchtelingen een biometrisch paspoort hebben kunnen aanvragen ‘dicht bij huis’. 

Niet alle Oekraïense vluchtelingen beschikken over een biometrisch paspoort. Om dit aan te vragen zouden deze vluchtelingen normaal gesproken naar de Oekraïense ambassade in Den Haag moeten, maar voor deze keer kwam Den Haag naar het noorden en konden de vluchtelingen hun aanvraag doen in Slochteren. ,,Een stuk dichterbij, maar nog wel tientallen kilometers bij Stadskanaal vandaan. Dankzij de vrijwilligers van de Op-Stapbus konden de vluchtelingen zaterdag naar Slochteren om hun paspoort aan te vragen. De gemeente Stadskanaal en de vluchtelingen zijn erg dankbaar voor deze hulp, vooral nu het erg moeilijk is om bussen in te huren om grote groepen mensen te vervoeren’’, aldus de gemeente in een reactie.

Een aantal Oekraïense vluchtelingen heeft nog een ouder paspoort of enkel een geboortecertificaat. Een paspoort moet tegenwoordig biometrisch zijn: dit is een standaard paspoort met een flinterdunne onzichtbare chip waar gegevens over de paspoorthouder op staan. Zodra het paspoort binnen is kunnen vluchtelingen een bankrekening openen in Nederland en kunnen ze daar leefgeld op ontvangen of hun loon als ze aan het werk gaan. Tot die tijd wordt het leefgeld contant uitgegeven.

Op-Stapbus
De Op-Stapbus is bedoeld voor 55-plussers en rijdt in de gemeenten Westerwolde, Oldambt, Stadskanaal, Pekela, Veendam en Menterwolde. Het hoofddoel van de Op-Stapbus is het voorkomen van vereenzaming of sociaal isolement door een divers aanbod aan diensten en activiteiten, zodat mensen langer zelfstandig en actief in de maatschappij kunnen meedoen. Door sponsoren, subsidies en vrijwilligers kunnen 55-plussers voor een laag bedrag het hele jaar door gebruik maken van de Op-Stapbus.