Natuurgidsen vertellen tijdens de excursie over de flora en fauna in het gebied Exloërkijl. (foto: Jos Vink)
Natuurgidsen vertellen tijdens de excursie over de flora en fauna in het gebied Exloërkijl. (foto: Jos Vink)

Natuurwandeling in Exloërkijl

Algemeen

TWEEDE EXLOËRMOND - IVN Borger-Odoorn organiseert op dinsdag 24 mei een natuurwandeling in het natuurgebied Exloërkijl in Tweede Exloërmond. 

Het bosgebied werd rond 1970 door Staatsbosbeheer aangelegd als landschapselement rond een grote zandafgravingsplas. Deze waterpartij ontstond toen grote hoeveelheden zand nodig waren voor het dempen van kanalen in onder anderen Tweede Exloërmond en Valthermond. Provincie en gemeenten kozen er destijds geestdriftig voor om vanwege de toenemende verkeersdruk tientallen kilometers kanaal in de Drents-Groningse veenkoloniën te dempen. In 2004 werd het 70 hectare grote natuurgebied overgedragen aan Stichting Het Drentse Landschap. Natuurgidsen vertellen tijdens de 5 kilometer lange wandeling over het gebied, de planten en dieren die er leven en voeren de wandelaars over intieme bospaadjes, langs bloemrijke graslandjes en de begroeide oevers van de veenwijken. Deelname is gratis, de wandeling start om 19.30 uur bij de parkeerplaats/picknickplaats aan de weg Exloërkijl Zuid in Tweede Exloërmond.

Daarnaast wordt op zaterdag 28 mei om 10.00 uur een bijzondere verbindingsexcursie georganiseerd bij ‘t Ven in Eesergroen. Het thema van de wandeling is ‘Beleef de natuur en voel je ermee verbonden’. Voor deze verbindingsexcursie is aanmelden noodzakelijk. Dat kan per mail via ac.ivn.bo@gmail.com.