Het boek 'De bloemen van Juffie' is onder meer te koop bij The Readshop in Stadskanaal.
Het boek 'De bloemen van Juffie' is onder meer te koop bij The Readshop in Stadskanaal.

Juf Wina lanceert prentenboek over de dood

Algemeen

NIEUW-BUINEN - Ze is al meer dan 25 jaar een begrip in Nieuw-Buinen en omstreken: juf Wina Eberhard. 

Herkend en geliefd door veel oud-leerlingen en hun ouders en regelmatig wordt ze nog aangesproken met ‘Hoi juf Wina’, terwijl ze al bijna 10 jaar uit het vak is. ,,En dat vind ik heerlijk: een praatje maken met de jongvolwassenen die ik als kleuter in de klas heb gehad. Horen hoe het met ze gaat en welke keuzes ze hebben gemaakt de afgelopen jaren. Ik heb het altijd belangrijk gevonden om in gesprek te gaan met kinderen en hun ouders. Daarbij behandelde ik alle thema’s: van het krijgen van een broertje of zusje, tot aan de meer complexere zoals de dood’’, vertelt Wina, terugblikkend op haar carrière als kleuterjuf.  

In gesprek gaan
,,Voor veel belangrijke thema’s worden boeken gebruikt. Dat is belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Want bied je meerdere handvatten vóórdat er iets gebeurt, dan is het voor het kind gemakkelijker een keuze te maken als het tijd is om te handelen. Het zou net zo vanzelfsprekend moeten zijn om een boek over de dood erbij te pakken, als dat het is voor potjestraining. Een groot gemis dat dit nog niet gebruikelijk is, want juist de dood zou meer besproken moeten worden. Het is iets waar we allemaal mee te maken krijgen, vroeg of laat’’, vervolgt Wina. Voor veel volwassenen is de dood een zwaarbeladen onderwerp, dat men liever uit de weg gaat. Ruim 1 op de 3 mensen praat er nooit over, daarom is Sire dit jaar de campagne ‘De dood. Praat erover, niet eroverheen’ gestart. ,,Het is ontzettend fijn dat er nu landelijk meer aandacht wordt besteed om de dood bespreekbaar te maken. Want als ouders, ooms en tantes, opa’s en oma’s zelf niet over de dood praten, hoe leren kinderen dan wat het inhoudt?’’

De bloemen van Juffie
In gesprek gaan over de dood is voor Wina ook de grootste reden waarom ze het prentenboek ‘De bloemen van Juffie’ heeft gemaakt. ,,Hier komt het kind, maar stiekem ook de ouder, op een liefdevolle en speelse manier in aanraking met de dood. Een prentenboek met flapjes, want een handeling zorgt voor een betere verwerking van emoties bij het kind’’, weet ze uit eigen ervaring. ,,Daarom is mijn boek een mooie aanvulling in de boekenkast op school en thuis. Want hoe meer materiaal je aanbiedt aan een kind, hoe gemakkelijker het verwerken van rouw wordt.’’ Het prentenboek is uitgegeven door uitgeverij Clavis, nadat Eberhard de internationale illustratorenwedstrijd Key Colours won.

‘De bloemen van Juffie’ is zowel bij de lokale boekhandel als online te bestellen. Iedereen die ‘juf Wina’ in actie wilt zien, is op zaterdag 9 april welkom in The Readshop in Stadskanaal. Daar zal ze tussen 14.00 en 16.00 uur haar boeken signeren.