De goederen die het Groningse viertal in Poznan hebben gekocht en daar direct hebben gedoneerd. (foto: Jan Johan ten Have)
De goederen die het Groningse viertal in Poznan hebben gekocht en daar direct hebben gedoneerd. (foto: Jan Johan ten Have)

Onstwedders brengen goederen naar Polen voor vluchtelingen

Algemeen

ONSTWEDDE - Met een auto vol spullen naar Polen rijden om die bij een opvang voor Oekraïense vluchtelingen in de stad Poznan af te leveren. Het is iets wat iedereen op dit moment graag zou willen doen, maar niet allemaal aan durven. Toch hebben Jan Johan ten Have en Siert Aartsma uit Onstwedde het vorige week wel gedaan. ,,Het was nogal een ad-hoc beslissing. Sterker nog: toen ik dinsdagochtend uit bed kwam, wist ik nog niet dat ik ‘s avonds op weg zou zijn naar Polen. Mijn buurman Siert Aartsma had ‘s ochtends een oproep op Facebook gezet en daar heb ik meteen ja op gezegd’’, vertelt Ten Have. Inmiddels zijn de twee heren weer terug in Onstwedde en hebben ze ook enkele vluchtelingen mee kunnen nemen naar Nederland. Maar ze zetten zich nog volop in voor de goede zaak.

door Margreet Pronk

Jan Johan en Siert gingen met twee doelen naar Polen: alle ingezamelde goederen afleveren en kijken of ze eventueel vluchtelingen mee konden nemen naar Nederland. De heren zagen veel bij de opvang in Poznan. ,,Er heerste geen hysterie, maar ik heb wel dingen gezien waar ik slecht van slaap. Veel vrouwen met kinderen die huis, haard en man hebben achter gelaten, niet wetend of ze hun echtgenoot ooit terug zullen zien, helemaal niks meer hebben en volledig afhankelijk zijn van mensen die ze niet kennen. Daar kun je je absoluut geen voorstelling van maken als je het zelf niet hebt meegemaakt.’’ 

Schatkist
Bij de opvang komen dagelijks nieuwe vluchtelingen binnen. ,,Ze worden ingeschreven, krijgen de goederen die ze op dat moment nodig hebben en reizen daarna vaak door naar plekken elders in Europa. Veel mensen hebben daar dan familie of vrienden waar ze terecht kunnen. Maar er blijven ook mensen achter in de opvang die verder niemand hebben. Zij gaan naar de nachtopvang.’’ Jan Johan en Siert kregen een dag later gezelschap van Angela Strockmeijer uit Mussel en Hilvert Sassen uit Bellingwolde. ,,Toen we aan kwamen werd vooral de grote hoeveelheid cosmetica en medicatie die we hadden meegenomen met enorme verbazing en dito enthousiasme ontvangen. Alsof we een schatkist opentrokken waar precies in zat wat ze nodig hadden.’’

Naast het meenemen van goederen gebruikte het viertal ter plaatse een groot deel van de inzamelingsactie - op dat moment zo’n 5000 euro - om drogisterijproducten en houdbaar voedsel te kopen ,,We hebben zo’n enorme berg luiers, babyvoeding, tandpasta, telefoonladers, conserven, pijnstillers en powerbanks gekocht dat we ons niet meer durfden vertonen bij de plaatselijke Lidl. We ontdekten daarbij dat het om de drommel niet eenvoudig is om voor 3300 euro boodschappen te doen in een middag.’’ Alle spullen werden afgeleverd bij de vluchtelingenopvang in Poznan, waar alle spullen werden herverdeeld onder de Oekraïners en andere opvangcentra. 

Houvast
Via hulporganisatie Caritas werden contacten gelegd om zo’n tien vluchtelingen vervoer naar en onderdak in Onstwedde, Mussel en Bellingwolde te bieden. Daarvoor moesten de vier zich ook laten registreren. ,,Zelf hebben we Alla en haar 4-jarige dochter Kira mee kunnen nemen naar Nederland en in Warschau hebben we haar moeder Sveta en vriendin Ola nog opgehaald. Ook Hilvert heeft nog enkele mensen in huis opgenomen. We hadden eerst nog zes mensen bij ons, maar die wilden na anderhalf uur rijden toch weer terug naar de opvang in Poznan omdat ze in paniek waren. Nu ze gezien hebben waar onze gasten zitten, willen ze alsnog graag naar Nederland komen. Dat is inmiddels geregeld: 2 verblijven in Mussel bij Angela en haar zus Joyce Wubs en 4 in Bellingwolde bij Hilvert en zijn vriendin Eveline. We willen kijken of ze hier zo snel mogelijk weer het ‘normale’ leven kunnen oppakken, voor zover dat mogelijk is natuurlijk. Maar ze willen graag iets doen, want stil zitten kunnen ze niet. Gelukkig kunnen ze nog wel contact houden met het thuisfront door te beeldbellen, dat biedt ze een beetje houvast.’’ Zelf communiceren Jan Johan en Siert vooral over praktische dingen met hun gasten. ,,Je zit natuurlijk met een taalbarrière, maar we willen ze ook niet te veel herinneren aan de dingen die momenteel in hun thuisland spelen. Hier vinden ze rust, voor zover dat natuurlijk mogelijk is als je net je huis, je familie en je hele leven hebt achtergelaten. Hoelang ze blijven, weet niemand. Wat wel zeker is, is dat ze hier welkom zijn en blijven zolang dat nodig is.’’

Saamhorigheid
Alle dorpsbewoners van Onstwedde leven enorm mee met de Oekraïense vluchtelingen. ,,We hebben ons wel iets op de hals gehaald met deze spontane inzamelingsactie, maar alle reacties zijn zo hartverwarmend. We krijgen van alle kanten hulp aangeboden en iedereen is bereid om wat bij te dragen. De saamhorigheid is groot en het is mooi om te zien dat we zoveel steun krijgen vanuit het dorp en dat er zoveel draagvlak is voor ons initiatief. Ook op de scholen is er veel aandacht voor de oorlog. Zo heb ik maandag nog een gastles gegeven op basisschool De Rank. De leerlingen waren zeer geïnteresseerd, muisstil en onder de indruk van het lot van die vluchtelingen.’’  

De teller van de inzamelingsactie loopt nog steeds door en staat inmiddels op €6500,-. Mensen die nog willen doneren, kunnen dat doen via rekeningnummer NL61RABO0349052972 t.n.v. J.J. ten Have onder vermelding van ‘Oekraïne’.

Vluchtelingen uit de Oekraïne kunnen ter plekke de meest hoognodige producten uitzoeken die ze nodig hebben. (foto: Jan Johan ten Have)