Bij een van de Mooie Muren wordt een extraatje geboden via een QR-code die met de telefoon gescand kan worden. (foto: Ada Tolboom)
Bij een van de Mooie Muren wordt een extraatje geboden via een QR-code die met de telefoon gescand kan worden. (foto: Ada Tolboom)

KunstwerkT NL wandelt langs Mooie Muren

Algemeen

STADSKANAAL - Stichting KunstwerkT NL heeft afgelopen zomer vijf imposante muurschilderingen gerealiseerd op de flats aan de Utrechtselaan in Stadskanaal. 

Deze muurschilderingen staan inmiddels bekend als de Mooie Muren van Stadskanaal. Om de kunstwerken de aandacht te geven die ze verdienen, wil de stichting rond de zomer beginnen met rondleidingen langs de Mooie Muren. Afgelopen zaterdag is daarom alvast een rondleiding, die de naam ‘Tijd is Liefde’ krijgt, in de vorm van een try-out georganiseerd. Burgemeester Klaas Sloots en wethouder Goziena Brongers van Stadskanaal hebben samen met enkele genodigden mee met de vrijwilligers van stichting KunstwerkT NL om te genieten van de kunst.

Vrijwilligers Harma de Roo en Geerte Van den Wildenberg leiden de rondleidingen en vertellen tijdens de anderhalf uur durende wandeling verhalen, anekdotes en weetjes over de kunstwerken die in het afgelopen half jaar op de zijgevels van de flats zijn gerealiseerd door de verschillende kunstenaren. Bij elke muur kon bovendien uit de door iedereen zelf geknoopte knapzak met vijf hapjes erin een lekkernij gehaald worden, passend bij het verhaal van de muur en de kunstenaar. Verder maakt de rondleiding ook gebruik van Augmented Reality. Bij het kunstwerk van GOMAD (Mooie Muur 2) is door de kunstenaar zelf met de nieuwste technologie een animatie ontwikkeld, die door het scannen van een QR-code zorgt dat het kunstwerk tot leven komt. 

De organisatie van Stichting KunstwerkT NL hoopt nog voor de zomervakantie met de rondleidingen te kunnen beginnen.