Jan en Jannie te Velde hebben vandaag hun briljanten huwelijk mogen vieren. (foto: André Dümmer)
Jan en Jannie te Velde hebben vandaag hun briljanten huwelijk mogen vieren. (foto: André Dümmer)

Jan en Jannie te Velde vieren hun briljanten huwelijk

Algemeen

STADSKANAAL - De 89-jarige Jan Meint te Velde en zijn even oude vrouw Jannie ten Hof uit Stadskanaal bereiken vandaag een bijzonder huwelijksjubileum: ze zijn 65 jaar getrouwd en vieren hun briljanten huwelijk.

Jan wordt geboren in Gasselternijveenschemond, Jannie ziet het levenslicht in Eexterveen. Ze leren elkaar 69 jaar geleden kennen in Hooghalen tijdens een bijeenkomst van leiders en leidsters van de zondagsschool. Enkele maanden daarna zoekt Jan, die de broer van Jannie kent, haar thuis op bij haar ouders. Ze trouwen vier jaar later op 7 februari 1957. Na hun huwelijk wonen ze eerst noodgedwongen een paar maanden in bij de ouders van Jannie (wegens teleurstelling van een woning in Nieuw-Amsterdam).

Jan werkt op dat moment in Nieuw-Amsterdam, maar solliciteert en wordt aangenomen op een school in het Friese Schraard. Beiden werken in het onderwijs. In Schraard heeft Jan de akte handvaardigheid (een R) en Engels gehaald. In 1963 verhuizen de twee naar Nieuw-Buinen, waar Jan wordt benoemd tot hoofd der school op School 59. Dus keren ze terug naar de Veenkoloniën. In 1970 solliciteert Jan naar een baan p de christelijke mavo De Steiger in Stadskanaal. Eerst geeft hij Engels en wordt daarna ook schooldecaan. Jannie blijft ook werken in het onderwijs, vooral als invalster op lagere scholen in de omgeving, maar ook op de huishoudschool en landbouwschool. 

Het echtpaar heeft twee kinderen. Inmiddels is de familie verder uitgebreid met vier kleinkinderen. De twee zijn altijd erg actief geweest op maatschappelijk gebied: zo hebben ze zich jarenlang intensief ingezet voor de Nederlands Hervormde kerk De Hoeksteen in Stadskanaal. Zo heeft Jan het jubileumboek ‘De Hoeksteen 1975-2015’. 

Het jubileum is vanmiddag gevierd met familie en vrienden in ‘t Raadhuys. Het jubilerende echtpaar heeft daarnaast bezoek gehad van de locoburgemeester, mevrouw Brongers, die hen namens de gemeente Stadskanaal heeft gefeliciteerd. Ook zijn er felicitaties gekomen van koning Willem-Alexander en koningin Maxima en de Commissaris van de Koning in Groningen, René Paas.