Burgemeester Klaas Sloots van Stadskanaal ziet kansen om de leefbaarheid te verbeteren. (foto: Auniek Klijnstra/archief)
Burgemeester Klaas Sloots van Stadskanaal ziet kansen om de leefbaarheid te verbeteren. (foto: Auniek Klijnstra/archief)

Oost-Groninger gemeenten werken samen aan regio

Algemeen

STADSKANAAL - De gemeente Stadskanaal heeft samen met de Oost-Groninger gemeenten Oldambt, Pekela, Veendam en Westerwolde en de provincie Groningen een gezamenlijke toekomstagenda genaamd ‘Kracht van Oost-Groningen’ opgesteld. 

Deze week hebben alle partijen hun handtekening onder dit document gezet. Deze agenda is belangrijk, omdat het niet alleen beschrijft hoe de eigen gemeente verbeterd kan worden, maar ook dat er samen wordt gewerkt aan verbetering van de regio. Samengevat zijn er vijf punten die de gemeenten de komende 15 jaar willen verbeteren: Mooi wonen, Gezond en gelukkig, Kansen om te groeien, Goed bereikbaar en Groen en duurzaam. Door aan deze punten te werken, wordt Oost-Groningen aantrekkelijker om te (blijven) wonen. 

Verbetering fietspaden
De gemeente Stadskanaal is met projecten bezig die niet alleen goed zijn voor de eigen gemeente, maar voor heel Oost-Groningen. ,,Voor het punt ‘Goed Bereikbaar’ zetten we ons in voor een goede treinverbinding tussen Veendam, Stadskanaal en naar Emmen. We willen ook dat er meer goede vaarverbindingen komen en dat de fietspaden worden verbeterd, zodat iedereen goed met de fiets naar Stadskanaal kan komen. Daarnaast werken we aan een uitbreiding van het elektriciteitsnet, zodat onze zonneparken en het toenemend aantal zonnepanelen op daken van huizen hun energie kwijt kunnen’’, aldus woordvoerder Bert Viel.

Ook voor de andere vier agendapunten zijn er al plannen. ,,Zo willen we inwoners helpen met hun digitale vaardigheden, hebben we een gebiedsgerichte aanpak van dorpen en wijken om de kwaliteit van woningen te verbeteren, zetten we energiecoaches in om energiezuiniger en duurzamer te leven, helpen we inwoners met een gezonde leefstijl en natuurontwikkeling om de biodiversiteit in onze gemeente te vergroten. Dat kan bijvoorbeeld door meer bomen te planten, de kwaliteit van het water in de sloten en kanalen verder te verbeteren en anders om te gaan met de bermen langs onze wegen.’’ Ook is Makeport Mercurius er al, een initiatief om de samenwerking tussen het onderwijs en ondernemers in de regio te versterken.

Blijvende veranderingen
De Regionale Agenda beschrijft de gezamenlijke doelen en geeft een overzicht van alle lopende programma’s en projecten in de Oost-Groninger gemeenten. Door de samenwerking is de kans groter dat we het benodigde geld krijgen voor de projecten. Burgemeester Klaas Sloots: ,,Oost-Groningen is een regio met grote uitdagingen. Met de projecten en programma’s die nu lopen, krijgen we een mooie kans om de leefbaarheid in onze regio te verbeteren. Daar willen we niet mee stoppen als de projecten en programma’s zijn afgelopen. Daarom hebben we samen de Regionale Agenda gemaakt: om verder vooruit te kijken naar de toekomst en om ervoor te zorgen dat de veranderingen blijvend zijn. De Regionale Agenda is een document met wensen, doelen en ambities waarmee we op pad kunnen om meer geld en ondersteuning naar de regio te halen. Want dat is hard nodig.’’